45

Aangifte tegen galerie die Mein Kampf verkoopt

Ipdate Federatief Joods Nederland: Met harde hand optreden tegen haatzaaien ... Galeriehouder: Het is historisch materiaal dat bij mijn collectie past

In een kunstgalerie aan het Amsterdamse Singel wordt Hitlers Mein Kampf verkocht. De boeken staan in de Totalitarian Art Gallery zichtbaar op de plank, meldt NRC Handelsblad zaterdag. Galeriehouder Michiel van Eyck bevestigt tegenover de krant dat hij het verboden boek verkoopt. “Maar ik leg het niet in de etalage.”

Update zondag 17.00
Federatief Joods Nederland gaat aangifte doen tegen de Amsterdamse kunstgallerie die Mein Kampf verkoopt. Dat meldt NRC Handelsblad. Eigenaar Michiel van Eyck zegt niet geschrokken te zijn van de aangifte. Het is volgens hem historisch materiaal dat bij zijn collectie past.

Federatief Joods Nederland wil dat het OM de boeken in beslag neemt en strafvervolging instelt. Voorzitter Heman Loonstein in NRC:

In een tijd van ongekende toename van antisemitisme is het belangrijk dat met harde hand wordt opgetreden tegen deze vorm van haatzaaien

Galeriehouder Van Eyck vindt dat onzin:

Het is natuurlijk bizar dat je een boek dat 80 jaar geleden is geschreven door een gefrustreerde malloot nu niet meer zou mogen verkopen terwijl het op internet vrij beschikbaar is. Ik zou dus een authentiek historisch monument niet mogen verkopen, een vreemd verhaal.”

Eerder
De verkoop van Mein Kampf is in Nederland sinds 1974 bij wet verboden vanwege het haatzaaiende karakter. Galeriehouder Van Eyck zegt in het NRC dan ook:

Ik weet dat het officieel niet mag, maar ik verkoop het niet vanuit een ideologie. Het is historisch materiaal dat bij mijn collectie past”

“Ik vind het goed om het verbod ter discussie te stellen.

Een woordvoerder van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zegt dat “de verkoper vervolgd kan en zal worden zodra er aangifte is gedaan”.

Zes jaar geleden stond het verbod ook even ter discussie. De toenmalige minister van Onderwijs Plasterk (PvdA) betoogde dat Hitlers boek vrij verkrijgbaar zou moeten zijn. Een krappe meerderheid van de Tweede Kamer stemde toen tegen.

NRC: Hitlers Mein Kampf te koop in Amsterdamse kunstgalerie

Foto-cc: Nieuws uit Amsterdam

Geef een reactie

Laatste reacties (45)