55

Aangifte tegen topman Justitie wegens verkrachting

Twee Turkse mannen zeggen als minderjarige te zijn verkracht door secretaris-generaal Joris Demmink. OM: Oriënterend onderzoek vindt plaats

Twee Turkse mannen hebben aangifte van verkrachting en seksueel misbruik gedaan tegen de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie Joris Demmink. Dat meldt de Volkskrant maandagavond. De mannen zouden tijdens de vermeende misdrijven 12 en 16 jaar zijn geweest, meldde hun advocate Adèle van der Plas vandaag. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie bevestigt dat er formeel één aanklacht van deze strekking is binnengekomen. Er vindt nu een oriënterend onderzoek plaats, aldus een woordvoerder van het OM.

De Volkskrant schrijft dat de mannen naar eigen zeggen zelf slachtoffer van de topambtenaar zijn. Ze hebben verklaard dat ze door de Turkse politie zijn geronseld, naar een hotelkamer zijn gebracht en daar zijn verkracht.

Het gerechtshof heeft eerder een verzoek om Demmink te laten vervolgen voor zedenzaken, afgewezen. Dat verzoek werd bij het hof gedaan door de Koerdische Turk Hüseyin Baybasin. Baybasin kreeg levenslang voor moord, uitlokking van moord, gijzeling, drugsproductie en deelname aan een criminele organisatie. Hij gelooft dat Demmink heeft gezorgd dat hij werd vervolgd. Demmink zou hiertoe gechanteerd zijn met het vermeende misbruik door autoriteiten in Turkije.

Het OM besloot na de eerder gedane aangiften niet te vervolgen. Daar was “geen enkele grond voor”, liet justitie toen weten.

Lees meer bij de Volkskrant: Aangifte verkrachting tegen topman Justitie

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (55)