Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aanhanger Grijze Wolven achter Facebook-campagne tegen pleegouders Yunus

  •  
18-03-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
284 keer bekeken
  •  
bamanci.jpg
Broodje Aap-verhalen voeden woede ... Offensief Turkse media online bekritiseerd ... Erdogan mogelijk toch naar Rotterdam
De Facebook-campagne om op te roepen tot een demonstratie tegen het onderbrengen van Turks-Nederlandse kinderen bij Nederlandse pleeggezinnen, heeft banden met extreem-rechts.
Een van de gangmakers achter de Facebook-campagne tegen de pleegouders van Yunus, is een aanhanger van de beruchte extreem-rechtse Turkse organisatie Grijze Wolven. Dat blijkt uit een foto op zijn Facebook pagina. Hij poseert daarop voor een vlag van de omstreden nationalistische organisatie en maakt met zijn vingers het symbool (wolfsoren) van de beweging. Ook heeft hij een foto van een vuurwapen op zijn pagina staan.
RTEmagicC_bamanci_350_232.jpg
Op een telefonische vraag van Joop wat zijn band is met de Grijze Wolven verklaart de man, Burak S., dat de Grijze Wolven het symbool zijn voor vrijheid. Webdesigner S. is beheerder van leeshetnu.nl, een sensationele website waar ook veel verhalen te vinden zijn over ‘misbruik’ van pleegkinderen. Zo publiceerde Leeshetnu.nl het verhaal dat een islamitisch meisje door haar pleegouders gedwongen zou zijn varkensvlees te eten. Op de campagnepagina werd het inmiddels 281 keer geliked en 26 keer gedeeld. Het artikel heeft een hoog broodje aap gehalte – het meisje moet in de bijbel lezen én er wordt haar seksuele vrijheid bijgebracht – maar volgens S. klopt het.
RTEmagicC_72451_151001005064427_445212598_n.jpg
“Wij hebben het onderzocht.” Hoe heeft u dat onderzocht? “We hebben haar gesproken.” En verder? “Daar zeggen we niets over. Dat is vertrouwelijk. Hoe komt u trouwens aan mijn telefoonnummer?” Dat staat op uw website. “O. Kunt u de rest van uw vragen mailen. We zijn druk bezig hier.” Waarom heeft u een foto van een vuurwapen op uw Facebook-pagina staan? “Die staat er niet.” Ik heb ‘m hier voor me.
Daarop verbreekt S. de verbinding.
In de Turkse media wordt nauwelijks kritiek geleverd op de hysterie rond het jongetje Yunus dat bij een lesbisch pleeggezin wordt opgevangen. De biologische ouders, bij wie het kind is weggehaald wegens mishandeling, voeren campagne om het kind terug te krijgen en gebruiken daarbij de seksuele geaardheid van de pleegouders als wapen.  Trouw schrijft dat op sociale media een ander geluid is te horen:
Of de pleegouders nu lesbisch zijn of niet, die jongen is tenminste bij een gezin geplaatst. Hier was Yunus aan zijn lot overgelaten en had hij lijm gesnoven op straat”, zo reageert iemand op een van de vele berichten over Yunus op internet.
Trouw beschrijft de erbarmelijke omstandigheden waaronder verwaarloosde en behoeftige kinderen leven in Turkije. In 2008 stelde de voormalige Britse hertogin Sarah Ferguson de schrijnende toestanden aan de kaak met een undercover-operatie. In weeshuizen werden kinderen gefilmd die vastgebonden werden op bedden en mishandeld door personeel. Ook toen keerde de woede zich tegen de boodschapper. De Turkse justitie vaardigde een arrestatiebevel uit tegen Ferguson.
De in Istanbul gevestigde journalist Nicole Pope beschreef in februari in de  Engelstalige Turkse krant Zaman  hoe pover het is gesteld met de pleegzorg in Turkije. Op een bevolking van 75 miljoen zijn er slechts 1350 pleeggezinnen. Een overheidscampagne probeert daar overigens verandering in te brengen.
Nationalistische en conservatieve Turken gaan met Yunus aan de haal maar onder Turkse-Nederlanders klinken op sociale media andere geluiden. Vara-programmamaker  Fidan Ekiz  twittert:
Alle Turken die donderdag gaan demonstreren: doe het dan goed en protesteer tegen die vreselijke moeder van Yunus en kindermishandeling.
Sociaal historicus en Joop-opiniemaker  Zihni Özdil :
‘Turken gaan massaal straat op om pleegkind’. Dat krijg je als je een week lang opgehitst wordt door schotelzenders en verzuilde clubs hier
In Turkije leven er duizenden kinderen op straat. De Turkse president moet zich daarmee bezig houden, daar hebben ze meer aan.
Het zijn berichten die tientallen malen geretweet worden. Wel leiden ze ook tot felle reacties van Turkse nationalisten die critici steevast uitmaken voor ‘landverraders’.
Intussen meldt RTV Rijnmond dat de Turkse premier donderdag mogelijk toch een bezoek brengt aan de islamitische universiteit in Rotterdam. Dat bezoek werd eerder door nationalisten aangegrepen om via Facebook op te roepen tot een demonstratie waarvoor duizenden zich zouden hebben aangemeld. Of dat ging om Turkse-Nederlanders of Turkse-Turken is onduidelijk. De protestpagina is inmiddels verwijderd. In een interview met RTV Rijnmond wringt de rector van de universiteit zich in allerlei bochten om iedere vraag over de affaire te ontwijken. Over een eventueel protest lijkt overigens niemand in de buurt zich druk te maken.
Volgens correspondent Frederike Geerdink speelt de kwestie amper in Turkije. Veel Turken zijn er niet van op de hoogte. Dat het kind uit huis geplaatst is, kan op weinig kritiek rekenen blijkt uit haar gesprekken. Het onderbrengen bij een lesbisch stel wordt door sommigen als afschuwelijk ervaren maar ook daar wordt verschillend over gedacht. In de video oud-europarlementariër Joost Lagendijk, woonachtig in Turkije, over de kwestie in De Gids FM.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.