25

Aanpak wietcriminaliteit faalt

Organisaties achter hennepkwekerijen worden door capaciteitsproblemen bij politie en justitie nauwelijks aangepakt

Door capaciteitsproblemen bij politie en justitie blijven hennepzaken liggen en worden organisaties achter hennepkwekerijen niet of nauwelijks aangepakt. Dit is te lezen in een verslag van de Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt van eind januari 2013 waar ZEMBLA de hand op heeft weten te leggen voor de uitzending ‘Wietkweker in je huis’ van donderdag 11 april.

Get Microsoft Silverlight
De Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt is in 2008 door minister Hirsch Ballin van Justitie ingesteld en heeft als doelstelling; ‘een zichtbare reductie van de grootschalige hennepteelt in Nederland’. Nu, ruim vier jaar later, constateert diezelfde Taskforce dat dat mislukt is. In het vertrouwelijke verslag van de bijeenkomst van de Taskforce staat: “Het klassieke doorrechercheren door de politie/justitie na het aantreffen van een kwekerij om op die manier de organisatie erachter aan te pakken, blijkt in de praktijk niet of onvoldoende te werken.”

De Taskforce heeft zich ook gebogen over het probleem van de ‘faciliteerders’ van de wietkwekers. Door de stagnerende verkoop van woningen bieden steeds meer eigenaren hun huis te huur aan via verhuurbemiddelaars. “Vastgoedeigenaren en bemiddelaars moeten worden aangesproken op hun zorgplicht.” Zo zouden ze zich beter moeten toeleggen op de screening van huurders door bijv. controle op loonstroken en identiteitsbewijzen, stelt de Taskforce.

1 op de 10 huurders fraudeert

De NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars, onderkent inmiddels het probleem dat huurders onvoldoende gecontroleerd worden. Daarom heeft ze de Woontoets afgelopen december ingevoerd, een online screeningsinstrument in de vorm van een stoplicht. Bij één op de tien screenings van huurders gaat het ernstig mis en springt het stoplicht op ‘rood’. En in ruim de helft van alle gevallen op ‘oranje’ of ‘rood’. Voorzitter Ger Hukker van de NVM ziet ‘een toename van de foute vraag’. Daarom overweegt de NVM een verplichte screening via de Woontoets in te stellen voor haar leden.

Jaarlijks rollen speciale hennepteams van de politie 5.500 hennepplantages op. Dat zijn er zo’n vijftien per dag. De plantages leveren veel schades en gevaren op. Zo zorgen ze voor bijna 30 procent van alle woningbranden. En door het illegaal aftappen van de elektriciteit lopen de energiemaatschappijen de inkomsten van een miljard kWh mis. Op jaarbasis zo’n 180 miljoen euro. 

ZEMBLA: ‘Wietkweker in je huis’, aanstaande donderdag 11 april om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)