Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aanslag bij Canadees parlement

  •  
22-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
canada_lucht.jpg
Canadese premier in veiligheid gebracht ... Dader gedood maar overige verdachten voortvluchtig ... Evenement met Nobelprijswinnaar Malala afgezegd
Canada is woensdagmiddag rond 10.00 uur lokale tijd opgeschrikt door een aanslag op een militair bij oorlogsmonument in Ottawa. Dit heeft tot een klopjacht geleid. Tientallen schoten zijn er gelost waarbij twee tot drie schutters betrokken waren. De daders zouden nog vrij rondlopen.
RTEmagicC_canadacbc.jpg
Naast de bovenstaande live-beelden, zijn inmiddels de eerste beelden vrijgegeven. 
18.04: Een derde schietpartij is inmiddels bevestigd
18:06 : De schietpartij zou gebeurd zijn op de plek waar de parlementaire pers zich gewoonlijk verzamelt. Zij zijn van de plek weg begeleid meldt een reporter live bij CBC.
18:09 : Schutter gedood door de politie in het parlementsgebouw. Andere verdachten zijn nog steeds op de vlucht. De pers tast in het duister en kan weinig doen met haar verbijstering omdat de politie besloten heeft even niet te communiceren. In Canada is dat gewoonlijk het geval als de politie absoluut geen informatie naar buiten wil brengen, meldt de live CBC-verslaggever. 
18:14 : De premier van Canada komt later vanavond met een toespraak aan zijn landgenoten. (CBC)
18:25: Evenement met Nobelprijswinnares Malala is geannuleerd door de premier.  De nieuwslezer vertelt dat de aanwezigen in het parlementsgebouw de schutters buiten probeerden te houden door stoelen tegen de deuren te plaatsen. Ze zouden hier hun leven aan te danken hebben.
18:29: Premier Harper heeft hoogstwaarschijnlijk een ondergrondse tunnel gebruikt om uit het parlementsgebouw te raken. (CBC). 
18:36 : De eerste beelden vanuit het parlementsgebouw zijn binnen. Let op: kan als schokkend worden ervaren.
Bron: CBC News
19:00 De Canadese Minister van Werkgelegenheid Jason Kenney heeft inmiddels bevestigd dat de soldaat die was neergeschoten is overleden.
00:00
Amerikaanse functionarissen hebben bekend gemaakt dat de man die woensdag in Canadese een militair heeft doodgeschoten, de 32-jarige Michael Zehaf-Bibeau was. Canada heeft dit inmiddels bevestigd. Na de schietpartij buiten werd de schutter zelf ook doodgeschoten. Zehaf-Bibeau werd in Canada geboren. Bronnen melden dat hij is bekeerd tot de islam. Vanwege zijn achternaam wordt gespeculeerd dat hij wellicht een Algerijnse achtergrond heeft.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.