55

Aanslag op Amerikaanse abortuskliniek

Drie doden en negen gewonden na urenlange schietpartij met politie in Colorado

Bij een abortuskliniek in het Amerikaanse Colorado zijn vrijdag drie mensen vermoord bij een urenlange schietpartij. Een van de slachtoffers was een politieagent. Negen anderen, waaronder vijf politieagenten, raakten gewond voor de dader zich uiteindelijk overgaf.

De aanslag vond plaats bij een kliniek van Planned Parenthood in Colorado Springs. De schutter, een witte man van 57 jaar genaamd Robert Lewis Dear, stapte eind van de ochtend gewapend de kliniek binnen. Even later opende hij het vuur op de mensen in de kliniek. Een urenlange patstelling met de politie volgde.

De politie wist tijdens het vuurgevecht veel mensen uit het gebouw te evacueren. Anderen wisten zichzelf in veiligheid te brengen door zich op te sluiten in zogenaamde safe rooms, speciaal ontworpen voor dit soort aanslagen. Na enkele uren besloot de politie het gebouw binnen te gaan, daarop gaf de schutter zich over.  

De politie van Colorado wil vooralsnog geen uitspraken doen over het motief van de dader, maar de directeur van Planned Parenthood, Vicki Cowart, in Colorado liet weten dat het de haat tegen abortus is waaruit dit soort geweld voortvloeit. ‘Extremisten zorgen voor een giftige omgeving die binnenlands terrorisme in dit land voedt,’ aldus Cowart.

Abortusklinieken zijn in Amerika vaker doelwit van terrorisme uit rechts conservatieve hoek. Ook de kliniek in Colorado Springs werd al eerder belaagd.

Bron: The Guardian
Beeld: screenshot YouTube
 

Geef een reactie

Laatste reacties (55)