Laatste update 15 juli 2016, 13:24
267

Terreuraanslag Nice eist zeker 84 levens

Update vrijdag 15 juli, 7.00 uur: Bij de terreuraanslag in het Franse Nice waarbij een vrachtauto op een feestvierende menigte inreed, is het dodental opgelopen tot 84. Onder de slachtoffers bevinden zich ook enkele kinderen. Dat hebben de Franse autoriteiten laten weten. Ook raakten enkele honderden mensen gewond, zeker achttien van hen verkeren in kritieke toestand.

In Nice werd feest gevierd vanwege Quatorze Juillet. Mensen hadden juist vanaf de drukke boulevard de vuurwerkshow bekeken, toen rond half 11 donderdagavond een witte vrachtauto op het publiek inreed. De Franse autoriteiten hebben bevestigd dat de dader zo’n twee kilometer lang ‘zigzaggend’ door de menigte reed met een snelheid van ruim 50 kilometer per uur. Uiteindelijk leidde het tot een schotenwisseling met de politie, waarbij de aanslagpleger werd gedood.

In de vrachtauto werden granaten en munitie aangetroffen, die zouden echter nep zijn geweest. Frankrijk beschouwt de aanslag, volgens regiobestuurder Christian Estrosi ‘het ergste drama in de geschiedenis van Nice’, officieel als een terreuraanslag. President François Hollande heeft de noodtoestand die sinds de aanslagen in Parijs geldt, met drie maanden verlengd. Extra bitter is dat vlak voor de aanslag bekend werd gemaakt dat de noodtoestand zou worden beëindigd.

The Guardian meldt dat op het lichaam van de dader een identiteitskaart is aangetroffen. De man zou een inwoner van Nice zijn, van Frans-Tunesische afkomst. Hij zou een bekende van de politie zijn, wegens diefstal en geweldsmisdrijven. Die berichten worden door een bron binnen de Franse politie bevestigd. Onduidelijk is nog of de man alleen handelde, daar wordt onderzoek naar gedaan. De aanslag is vooralsnog niet opgeëist.

Hollande zal vrijdag, na het noodberaad, Nice bezoeken. Hij heeft laten weten militairen naar Nice te zullen sturen om de politie te assisteren in hun werkzaamheden. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft gezegd: ‘Het land is in oorlog met terroristen die ons willen raken waar ze maar kunnen, en die extreem gewelddadig zijn’.

Update 9:20 uur: Nieuwszender BFMTV meldt op basis van politiebronnen dat er niets bekend was over een eventuele radicalisering van de dader. Hij was, zoals eerder al werd gemeld, wel een bekende van de politie, maar niet in beeld bij de inlichtingendiensten. Persbureau AFP meldt dat de man, geboren in Nice in 1985, de vrachtwagen enkele dagen geleden gehuurd had in de regio Provence-Alpes-Côtes d’Azur.

In de paniek die bij de aanslag ontstond, raakten veel mensen elkaar kwijt. De familie Banner raakte in het gedrang hun acht maanden oude baby kwijt. Op Facebook schreven zij een oproep: ‘Lieve vrienden van Nice, als iemand hem heeft gezien, neem alstublieft contact op’. Het bericht werd meer dan 20.000 keer gedeeld. Een uur later was het kind terecht, meldt de NOS. Hij was mee naar huis genomen door bezorgde mensen. Met een foto op Facebook van het jongetje lieten ze iedereen zien dat hij in orde was.

Op internet zijn beelden opgedoken van een moedige motorrijder, die tijdens de aanslag de vrachtauto tot stilstand probeert te brengen. De man ging naast de vrachtwagen rijden aan de bestuurderskant, waarna hij het voertuig probeerde te beklimmen. Zijn poging mislukte helaas. Het is onbekend hoe het met de heldhaftige man is.

Kort na de aanslag activeerde Facebook de zogeheten “Safety Check”, een functie op het sociale netwerk waar mensen in een rampgebied via een druk op de knop kunnen laten weten dat ze in orde zijn. Die status wordt op hun pagina weergegeven. Het is na Orlando en Istanboel de derde keer in vijf weken dat Facebook de functie heeft ingeschakeld.

Update 11:30 uur: De Franse politie heeft de dader van de aanslag in Nice inmiddels geïdentificeerd als Mohamed Lahouaiej Bouhlel, een 31-jarige chauffeur uit Nice. Dat meldt Knack. Volgens de politie stond de dader bekend als wapengebruiker, maar niet als geradicaliseerde. In maart van dit jaar werd hij wel nog veroordeeld voor geweldpleging.

Update 13:00 uur: Nu de identiteit van de dader bekend is, komen ook steeds meer details over de man naar buiten. Zo zou Bouhlel alleen wonen sinds een echtscheiding en een teruggetrokken leven leiden. Volgens buren was hij nauwelijks met zijn geloof bezig en brak hij het vasten tijdens ramadan vroegtijdig af.

Eerder op 14 juli: Aanslag op feestvierend publiek Nice

Feestende burgers in Nice zijn vanavond opgeschrikt door vrachtwagen die op het publiek zou zijn ingereden. Dat verklaren getuigen. Mogelijk is sprake van een terroristische aanslag. Op social media zijn videos te zien van publiek dat in paniek massaal wegrent.

Een aantal mensen, onder wie Nederlandse toeristen, twitteren over een aanslag waarbij geschoten zou zijn. De autoriteiten bevestigen dat er een vrachtwagen op publiek zou zijn ingereden en adviseert mensen om binnen te blijven.

Heel Frankrijk viert vandaag het feest van de Franse federatie op ‘quatorze juillet’ (de eerste verjaardag van) de bestorming van de Bastille die het startschot was voor de Franse revolutie.

Update 23.40 uur:
Mensen die nog in Nice zijn en die een veilig heenkomen zoeken kunnen via de hashtag #PortesOuvertesNice een plek om te schuilen vinden. Ook rijden taxis gratis rond om het gebied te evacueren.

Christian Estrosi, oud-burgemeester van Nice en president van de regionale raad Provence-Alpes-Côte d’Azur spreekt van ‘tientallen’ doden. Dat melden Franse media.

Update 0.00 uur:

Een bron van de politie meldt dat er 40 dodelijke slachtoffers zijn gevallen bij de aanslag:

Update 0.20 uur:
Lokale overheid meldt dat het dodental is opgelopen tot 60 doden. President Hollande is inmiddels met zijn ministers samengekomen voor een crisisberaad.

Update 0.40 uur:
De chauffeur van de vrachtwagen zou zijn gedood door de politie. Geruchten over een gijzeling lijken niet te kloppen.

Update 0.55 uur:
Het dodental van de gruwelijke aanslag blijft maar stijgen. Inmiddels 73 doden bevestigd.

Update 1.07 uur:
Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat de chauffeur van de vrachtwagen is geneutraliseerd. De politie onderzoekt of hij alleen handelde.

De vrachtwagen heeft mogelijk twee kilometer lang door en over mensen heengereden op de promenade:

Volgens Le Figaro zouden wapens en granaten zijn aangetroffen in de vrachtwagen.

Geef een reactie

Laatste reacties (267)