Laatste update 22:48
313

50 doden bij aanslag op homoclub Orlando tijdens Gay Pride

Dit bericht wordt aangevuld, updates onderaan

Een onbekende schutter heeft vannacht een aanslag op een nachtclub in Orlando Florida gepleegd en zou nog steeds mensen gijzelen in het gebouw. De man zou om zich heen hebben geschoten in de populaire homoclub, waar het vanwege het Gay Pride weekend in Orlando zeer druk was, waarbij tot wel 20 mensen gewond zouden zijn geraakt. Veel mensen wisten via de nooduitgangen het gebouw te ontvluchten, maar de schutter heeft zich in het gebouw gebarricadeerd met een onbekend aantal (gewonde) gijzelaars. Mogelijk draagt de schutter ook een bomgordel.

Op dit moment is nog niet duidelijk of het om een of meerder schutters gaat en of er dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Update 11.05:
Bij nachtclub Pulse is een luide knal gehoord. Volgens de politie gaat het om een gecontroleerde explosie.

Update 11.50 uur:
De politie spreekt van een ‘mass casualty situation’. Dat betekent dat er veel mensen gewond en/of gedood zijn bij de aanslag. Momenteel wordt een persbriefing voorbereid.

Update 11.55 uur:
Volgens de politie in Orlando is de schutter gedood.

Update 13.30 uur:
De politie heeft bevestigd dat er twintig dodelijke slachtoffers zijn van de aanslag van afgelopen nacht. Ook zijn er meer dan 40 gewonden. De schutter is gedood na een vuurgevecht met de politie. Hij was gewapend met een handpistool en een automatisch wapen. Ook zou hij een ‘verdacht apparaat’ op het lichaam of bij zich hebben gehad. De man zou meerdere gijzelaars gevangen hebben gehouden voordat hij door de politie werd gedood. De FBI beschouwt het incident als een daad van ‘domestic terrorism’ en doet momenteel onderzoek naar de identiteit en motieven van de dader.

Update 15.20 uur:
Volgens CBS News is de verdachte de Amerikaanse Omar Mateen, geboren in 1986.  De politie heeft de identiteit van de schutter nog niet bevestigd. Een persconferentie van politie en FBI is zojuist uitgesteld.

Update 16.15 uur:
De politie heeft bevestigd dat de schutter inderdaad Omar Mateen heet en dat homohaat waarschijnlijk een rol speelt bij de motivatie voor deze aanslag. Bij de aanslag zijn 50 mensen vermoord en 53 anderen raakten gewond.

Update 20.00 uur:
President Barack Obama heeft het Amerikaanse volk toegesproken na de meest dodelijke schietpartij ooit. Hij noemde het een bijzonder hartverscheurende dag, vooral ‘voor al onze vrienden en landgenoten die lesbisch, homo, transgender of biseksueel zijn’. Obama zei verder dat het duidelijk is dat deze daad er een van terreur en een van haat is.

Homohaat
Mir Seddique, de vader van de terrorist, gelooft niet dat de daad van zijn zoon religieus is van aard. In een interview met NBC News vertelde Seddique dat homohaat een mogelijk motief is. Een paar maanden geleden zou Omar Mateen woest zijn geworden na het zien van twee mannen die stonden te zoenen. Mir Seddique heeft excuses aangeboden voor de daden van zijn zoon en zegt er niets van te hebben geweten.

Volgens de ex-vrouw van Omar Mateen was hij ‘niet erg religieus’ en had hij een instabiele persoonlijkheid. Hij zou zijn vrouw tijdens hun korte huwelijk meermaals hebben geslagen, verklaart ze aan the Washington Post.

Update 20.30 uur:
De politie in Santa Monica, California heeft een man aangehouden met wapens, munitie en explosieven in zijn auto. Dat meldt de LA Times. De man gaf aan onderweg te zijn naar de Gay Pride festiviteiten in West Hollywood. Op dit moment lijkt er geen verband te zijn met de aanslag in Orlando. De FBI heeft het onderzoek overgenomen.

Update 20.40 uur:
Terreurorganisatie IS heeft via haar perskanaal Amaq de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Orlando opgeëist, dat meldt Reuters.

Update 21.30 uur:
Schutter Omar Mateen kwam twee keer eerder in aanraking met de FBI, in 2013 en 2014. De eerste keer zou hij dreigende, extremistische taal hebben uitgeslagen naar een collega en de tweede keer zou hij hebben opgeschept over zijn banden met een Amerikaanse terrorist die een zelfmoordaanslag pleegde in Syrië. De FBI deed onderzoek na beide incidenten maar vond niets substantieels. Mateen kon eerder deze week dan ook gewoon een wapenwinkel binnenlopen en een handpistool en een automatisch wapen aanschaffen, met vergunning om een verborgen wapen te dragen.

Update 22.30 uur:
Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat massamoordenaar Omar Mateen directe banden had met IS of een andere terreurorganisatie, dat Amerikaanse officials die nauw betrokken zijn bij het onderzoek laten weten aan Reuters.

Geef een reactie

Laatste reacties (313)