29

Aanslag op migranten in Jeruzalem

Politici wakkeren vreemdelingenhaat aan met opgefokte taal ... Parlementslid roept op illegalen aan de grens dood te schieten

In de vroege ochtenduren is maandag in Jerzualem een huis waar tien Eritreërs wonen met een brandbom aangevallen. Vier mensen moesten zich met brandwonden en ademhalingsproblemen in het ziekenhuis laten behandelen. Het incident komt in een tijd dat politici zich steeds grover uitlaten over migranten.


Bij de brand werd een verdieping van de woning verwoest. Op de muur van het huis was de tekst ‘Ga weg uit de buurt’ geklad.

De aanslag vond plaats enkele uren nadat premier Netanyahu zijn ministers had aangespoord om burgers uit Afrikaanse landen te deporteren, meldt de Israelische krant Haaretz. Omdat het vanwege de mensenrechtenschendingen niet mogelijk is de vluchtelingen naar Eritrea en Soedan uit te zetten, laat Netanyahu kampementen bouwen in de Negev-woestijn waar de migranten worden opgesloten.

Netanyahu en de minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai van de ultra-othodoxe Shas partij hebben de afgelopen tijd rabiate taal uitgeslagen over migranten. Er werd onder meer gesproken over een ‘vloed van illegale indringers’ die verantwoordelijk zijn voor misdaad en dat ze allemaal opgesloten of gedeporteerd moeten worden. Een lid van het Israëlische parlement stelde zondag dat iedere buitenlander die illegaal probeert de grens over te steken moet worden doodgeschoten, schrijft The Guardian.

Vorige week zijn bij een demonstratie tegen buitenlanders in Tel Aviv migranten aangevallen en ruiten van buitenlandse winkels ingeslagen. Een parlementslid dat aan de demonstratie deelnam noemde migranten ‘een kanker in ons lichaam’.

Vorige maand bekritiseerde de Verenigde Staten de hardvochtige houding van de Israëlische regering tegenover vluchtelingen. Van de 4603 asielaanvragen in 2011 werd er slechts één erkend. Er zijn in Israël officieel 62.000 migranten. Vorig jaar staken 2000 migranten vanuit Egypte de grens over, meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Israël telt bijna 8 miljoen inwoners.

Foto voorpagina: Op de muur van het getroffen huis staat gekalkt ‘Ga weg uit de buurt’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)