182

Aanslag op politica uit vreemdelingenhaat

Kandidaat-burgemeester Henriette Reker neergestoken in Keulen, aanvaller riep 'dat het zo niet langer kan met de vluchtelingen' ... Verdachte heeft neonazi-verleden

In Keulen is burgemeesterskandidaat Henriette Reker zaterdag met een mes aangevallen en zwaargewond geraakt. Reker is buiten levensgevaar. Vier omstanders liepen verwondingen op toen zij probeerden de aanvaller te overmeesteren. De dader pleegde de aanslag omdat hij het niet eens is met het vluchtelingenbeleid in Duitsland. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt op een persconferentie.

De dader is volgens de autoriteiten een man van 44 jaar, die al jaren werkloos is en een uitkering ontvangt. Hij claimt alleen te hebben gehandeld en al twintig jaar politiek actief te zijn. De man richtte zich bewust op de burgemeesterskandidaat ‘vanwege de verantwoordelijkheid die zij draagt voor de opvang van vluchtelingen’. Reker is wethouder in Keulen en de opvang van vluchtelingen zit in haar portefeuille.

De politica was vandaag op een weekmarkt campagne aan het voeren voor de burgemeestersverkiezingen van morgen toen de dader op haar afliep en haar diverse malen in de nek stak. Haar toestand is stabiel, maar zorgelijk. Ze is inmiddels meerdere keren geopereerd. De man had twee messen bij zich en riep volgens omstanders: “Ik doe dit voor jullie allemaal.” 

Update zondag 19:00:

De verdachte is lang actief geweest in neonazi-kringen, waaronder bij een extremistische partij die in de jaren negentig betrokken was bij het in brand steken van asielzoekerscentra.

Geef een reactie

Laatste reacties (182)