Laatste update 12:36
80

Aanslagen gepleegd door broers

3469121705De Belgische politie heeft volgens de VRT twee daders van de aanslagen in Brussel geïdentificeerd. Het zou gaan om broers. Een van hen was te zien op het beeld van een bewakingscamera op Zaventem, gemaakt kort voor de aanslag. Daar zijn drie mannen op te zien die zich voordoen als gewone passagiers, een van hen is geïdentificeerd. Een andere broer zou betrokken geweest zijn bij de aanslag op het metrostation in Maalbeek.

De broers El Bakraoui zijn bekend bij de politie wegens zowel terroristische activiteiten als een verleden in de zware criminaliteit. Het huis in Vorst waar vorige week bij een politieonderzoek onverwacht een schietpartij losbarstte, een terrorist werd gedood en twee anderen wisten te ontsnappen, was door een van de broers onder valse naam gehuurd. Het was in dit huis dat een vingerafdruk werd aangetroffen van de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam die vrijdag werd gearresteerd. Hij was lid van de groep die de aanslagen in Parijs pleegde. De broers waren ook bij die groep betrokken. Eén van hen had het schuilhuis in Charleroi gehuurd waar vandaan de de terroristen vertrokken om de aanslagen van 13 november te plegen.

Net als Abdeslam voldoen de broers aan het profiel van de zogeheten jihad-gangsters. De VRT-schrijft:

De broers El Bakraoui zijn al jaren geleden in contact gekomen met het gerecht, voor zware criminele feiten. Khalid El Bakraoui werd in 2011 veroordeeld tot vijf jaar cel wegens een reeks carjackings. Ibrahim was in januari 2010 dan weer betrokken bij een gewelddadige overval in Brussel. Hij opende daarbij het vuur op de politie. Voor die feiten werd hij veroordeeld tot negen jaar cel.

Van de drie mannen op het bewakingsbeeld hebben er twee bij de aanslagen zelfmoord gepleegd. Naar de derde wordt nog gezocht. De drie waren met een taxi naar Zaventem gereisd, een oplettende taxichauffeur wist zich het trio te herinneren omdat ze hem niet toestonden te helpen met de bagage. De chauffeur leidde de politie naar het ophaaladres in Schaarbeek waar onder meer nog een spijkerbom en een vlag van IS werden aangetroffen.

Update 11:05

3De Belgische krant La Dernière Heure meldt dat de derde verdachte van de foto, de man met het hoedje, is gearresteerd in Anderlecht. Het zou gaan om Najim Laachraoui.

Update 12.30 uur:

De verdachte die vanmorgen in Brussel gearresteerd werd is niet Najim Laachraoui, zeggen Belgische media. Er zou sprake zijn van een geval van persoonsverwisseling.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (80)