218

Aanslagen in Tunesië, Koeweit en Frankrijk

Update: vrouw Franse verdachte reageert verbijsterd op arrestatie ... IS lijkt daad bij woord te voegen na oproep tot aanslagen tijdens Ramadan ... aanslag in Koeweit opgeëist ... 

Nadat IS afgelopen dinsdag had opgeroepen tijdens de ramadan aanslagen te plegen op de soennieten, shiieten en christenen die meedoen aan de coalitie die tegen de groepering strijdt, lijken volgelingen vandaag de daad bij het woord te hebben gevoegd. Zowel in Tunesië, als in Koeweit en Frankrijk zijn vandaag aanslagen gepleegd.

Update 11:00
Inmiddels heeft IS ook de aanslag in Tunesië opgeëist. Dat gebeurde via een aan de organisatie gelinkt twitter-account.

Update 22:15

De golf aan terreur gaat op deze zwarte dag nog verder. Al Jazeera meldt dat IS-milities in de door hen heroverde Koerdische stad Kobane in Syrië een 24-uurs slachtpartij onder de bevolking hebben gehouden. Er zouden 146 inwoners zijn omgebracht, een nieuw dieptepunt in de oorlog die vrijwel alleen maar dieptepunten kent. 

Ondertussen heeft de nasleep van de terreurdaad in Frankrijk een bizarre wending gekregen. De nietsvermoedende echtgenote van de gearresteerde verdachte werd gebeld door een radiostation en kreeg te horen dat haar man verdachte was.


Attentat en Isère : la femme du suspect réagit door Europe1fr

De NOS vertaalt:

Het is niet waar, wat is er gebeurd? Hij is gewoon naar zijn werk gegaan vanmorgen en ik verwacht dat hij straks weer thuiskomt. Hij is een bezorger. Hij bezorgt dozen, levert pakketjes af; dat soort dingen. Mijn stiefzus is hier en ze vroeg me om het nieuws aan te zetten. Ze is aan het huilen. Het voelt alsof mijn hart het ieder moment kan begeven. Ik begrijp er allemaal niks van.

Volgens bronnen bij de politie zou haar man contacten hebben met salafisten, de vrouw zegt daar niets van te weten.

Volgens de VS is er vooralsnog geen bewijs dat de terreurdaden van vandaag op elkaar zijn afgestemd. 

Update 16:00
Er is in Frankrijk onduidelijkheid gerezen over de motieven van de daders, nu wordt gemeld dat de onthoofde man de werkgever was van een van de daders. Het betreft de bedrijfsleider van een transportbedrijf, die iets bij de fabriek kwam afleveren. Het bericht is volgens the Guardian inmiddels bevestigd door de autoriteiten.

Eerder:

In Tunesië staat het dodental inmiddels op 28 en er zijn 36 gewonden, zo meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Waarschijnlijk twee daders openden het vuur op strandgangers in de badplaats Port el-Kantaoui. Onder de doden zouden zich ook toeristen bevinden, volgens onbevestigde bronnen met name Duitsers en Britten. Een dader is inmiddels door de politie doodgeschoten. De vermoedelijke tweede dader in Tunesië is inmiddels gevangen genomen. Nieuws is te volgen via dit liveblog van the Guardian.

In Koeweit heeft een zelfmoordaanslag tijdens het vrijdaggebed in de Shiitische Imam al-Sadeq-moskee zeker 25 levens geëist. Ook zouden er ruim 200 gewonden zijn. Dat meld de Kuwait News Agency. De verantwoordelijkheid voor deze aanslag is, in tegenstelling tot de andere twee, inmiddels opgeëist door IS.

Op het terrein van een chemische fabriek nabij de Franse stad Lyon is vrijdag een aanslag gepleegd waarbij in elk geval een dodelijk slachtoffer is gevallen. Het slachtoffer werd onthoofd gevonden. De dader of meerdere daders zouden ook explosies hebben veroorzaakt en er zijn twee IS-vlaggen gevonden. Eén dader is inmiddels aangehouden. Het zou gaan om een lokale zakenman. Inmiddels is ook diens vrouw aangehouden.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, is naar de fabriek gegaan. Veel is nog onduidelijk over de gebeurtenissen bij de Air Products-fabriek in Saint-Quentin-Fallavier die rond 10 uur vrijdagochtend plaatsvonden.

Volgens Franse media is de dader, die is gearresteerd, in een auto aan komen rijden en heeft hij explosieven geplaatst die ook afgingen.

Na de aanslag werd buiten de fabriek het onthoofde lichaam gevonden, met daarbij twee Arabische vlaggen. Het hoofd was volgens mediaberichten vastgemaakt aan een hek, schrijft de NOS, enkele tientallen meters van het lichaam, en was voorzien van Arabische teksten. Het slachtoffer zou geen medewerker van de fabriek zijn geweest.

De Franse president Francois Hollande is inmiddels vertrokken uit Brussel waar hij eerder een persconferentie gaf. Volgens Hollande blijkt uit de Arabische teksten op het hoofd van een van de slachtoffers dat het om een terroristische aanslag gaat. Hij keert terug naar Frankrijk en roept mensen op kalm te blijven.

De aanslag werd gepleegd in een gasfabriek van een Amerikaanse chemiebedrijf. In de vestiging bij Lyon, in het dorp Saint-Quentin-Fallavier, wordt onder andere waterstof geproduceerd, dat zeer explosief is.

Bekijk hier korte beelden van de plek van de mogelijke aanslag:

Arabianbusines.com: ISIL urges followers to escalate attacks in Ramadan 

Geef een reactie

Laatste reacties (218)