Laatste update 16:56
51

Aanslagen op Iraans parlement en mausoleum ayatollah Khomeini

Iran is woensdagochtend opgeschrikt door terroristische aanslagen. Dat gebeurde vrijwel gelijktijdig bij het parlementsgebouw en bij het mausoleum van ayatollah Khomeini. Bij beide aanslagen kwamen mensen om het leven. Het is nog onduidelijk of de aanslagen iets met elkaar te maken hebben.

Volgens Iraanse media drongen drie of vier gewapende mannen het parlementsgebouw binnen. Daarbij zouden zeven doden zijn gevallen. Ook raakten acht mensen gewond. Volgens de Iraanse staatstelevisie is er in het parlementsgebouw inmiddels sprake van een gijzelingsactie.

Bij het mausoleum van ayatollah Khomeini in Teheran werden ook schoten gehoord. Volgens de staatstelevisie zou ook daar sprake zijn van vier terroristen. Een van hen zou zich bij de aanslag hebben opgeblazen. Bij het mausoleum werd een bewaker gedood. Een tot nu toe onbekend aantal mensen raakte gewond.

Op sociale media worden foto’s gedeeld van de aanslaglocaties. Zo is in het raam van het parlementsgebouw een gewapende man te zien. Ook is er een foto van het mausoleum waarop een explosie te zien is.

Update 11.30 uur:
Volgens persbureau AP heeft terreurgroep IS de aanslag opgeëist:

Update 13.00 uur:
De BBC meldt dat het dodental in Iran inmiddels is opgelopen tot twaalf. Zeker 39 mensen raakten gewond. Volgens Iraanse veiligheidstroepen zijn de aanvallers van het parlement gedood. Het is onduidelijk of zij worden meegeteld bij het dodental.

Update 16.50 uur:
De Iraanse Revolutionaire Garde, het militaire elitekorps, heeft in een verklaring Saoedi-Arabië beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslagen op het parlement en het mausoleum. Dat meldt persbureau Reuters.

Dit bericht wordt aangevuld.

Bronnen: NOS, CNN

Geef een reactie

Laatste reacties (51)