Laatste update 13:18
6

Aanslagen Parijs in 2014 al aan Belgische politie getipt

De plannen van de aanslagen die vorig jaar in Parijs hebben plaatsgevonden waren al eerder bekend bij de Belgische autoriteiten. Zij hebben in juni 2014 tips ontvangen over de aanslagplegers Abdeslam. Dat melden politiebronnen in de L’Echo.

De anti-terroristische tak van de federale gerechtelijke politie  kreeg medio 2014 een tip van een anonieme bron. De persoon die waarschuwde in detail voor het dreigend gevaar en specifiek voor de twee broers.

De Abdeslam gebroeders Salah en Brahim zijn een aanslag aan het voorbereiden. Je moet iets doen

De bron voegde eraan toe dat de dreiging ‘imminent’ was en dat de broers niet langer hun jihadistische intenties verborgen hielden, vooral binnen de familiekring en gefascineerd waren door de Islamitische Staat (IS). Ook gaf  zij informatie over het contact tussen de Abdeslams en Abdelhamid Abaaoud (al bekend bij de politie op het moment).

Verschillende subgroepen van de antiterreureenheid werden op de hoogte gesteld van de informatie. Uiteindelijk waren tussen de 10 en 13 mensen uit de anti-terroristische tak van de federale politie op de hoogte van de dreiging.

Het lijkt erop dat niemand de informatie met de juiste ernst overwogen heeft. Het onderzoek werd uitgevoerd door de lokale politie in Molenbeek in februari 2015, zes maanden nadat de informatie binnenkwam. De federale politie oordeelde toen dat de Abdeslam broers geen gevaar vormden en ‘niet-geradicaliseerd’ waren.

De taak van de politie nu is om onderzoek te doen naar de gebeurtenissen en na te lopen hoe en waarom de informatie niet goed opgepikt is. Het tussentijds verslag moet ook in het parlement worden besproken door een aantal parlementsleden die belast zijn met het toezicht op politiezaken.

Tevens wordt er ook benadrukt hoe nonchalant er met  Abrini – een vriend van Salah Abdeslam ook verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs – om wordt gegaan. Hij is nog steeds op vrije voeten. Een politieagent spreekt zijn verbazing uit over de gang van zaken:

Als we al deze informatie correct had verwerkt, konden de aanslagen in Parijs worden verijdeld. Er is in de meeste gevallen sprake van totale amateurisme 

Toch zijn er sommigen die de werkwijze van de autoriteiten verdedigen. Volgens één van de gezaghebbers is het allemaal niet zo makkelijk te stellen als dat er nu gedaan wordt. Hij licht toe:

(…) Je hebt altijd predikers en specialisten die alles beter dan iedereen doen. Het is vermoeiend. Het is verkeerd om te zeggen dat we de aanslagen in Parijs hadden kunnen voorkomen. We moeten kijken naar de totale hoeveelheid informatie die beheerd moest worden. Het is niet zwart-wit, het is grijs. 

cc foto: Michaël Stone

Geef een reactie

Laatste reacties (6)