Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘We hebben duizenden vragen en we verwachten antwoorden’

  •  
16-02-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
22716891529_75a4d0106c_z
Een aantal overlevenden van de terreuraanslagen in Parijs in januari en november vorig jaar, heeft maandag fel uitgehaald naar de Franse hulpdiensten over de manier waarop ze te hulp schoten tijdens de aanslagen.
De overlevenden, onder andere van de aanslagen op de bar Belle Equipe en het Bataclan theater waar 130 doden vielen, werden gehoord in het parlementaire onderzoek dat deze week is gestart naar de manier waarop de autoriteiten tijdens de aanslagen hebben gehandeld en naar de vraag of er adequaat is opgetreden.
Een man wiens dochter bij de aanslag om het leven was gekomen zei:
"We hebben duizenden vragen en we verwachten antwoorden."
De Franse krant Le Figaro schreef een aantal van de vragen op. Zo hekelde de vader van een vermoordde vrouw het afgrijslijke gebrek aan voorbereiding toen er na de aanslagen informatie werd gedeeld. Hij vertelde dat hij via Twitter had moeten vernemen dat zijn dochter was overleden.
De dochter van een Portugese man stelde vraagtekens bij het feit dat ze van de Portugese ambassade te horen kreeg dat haar vader was overleden, anderhalve dag voordat de Franse autoriteiten contact met haar opnamen. Ze begreep ook niet waarom ze nog steeds het autopsierapport van haar vader niet mag inzien terwijl ze dat zo graag wil om beter te kunnen rouwen. Toen ze haar vader moest identificeren, had een forensisch medewerker tegen haar gezegd: “Maakt u zich geen zorgen dat we u zijn hoofd laten zien. We laten u een voet zien.”
Een vrouw die in Bataclan was ten tijden van de aanval vertelde hoe de politie de telefoon had opgehangen terwijl ze zich in een loge had opgesloten. Ze kreeg te horen dat ze de lijnen bezet hield en dat er andere dringende telefoontjes binnenkwamen. Uiteindelijk moest ze haar moeder in een andere stad in Frankrijk bellen om informatie aan de politie door te geven.
De eigenaar van de bar Belle Equipe, waar twintig mensen werden doodgeschoten, reageerde emotioneel en geïrriteerd over de focus op de discussie in Frankrijk over het afnemen van de Franse nationaliteit van de daders. Hij zei:
"We hebben een auto met een motorprobleem en dat willen we oplossen door de kleur van de banken te veranderen."
Het parlementaire onderzoek duurt tot ongeveer juli en de komende weken zullen drie keer per week getuigen gehoord worden.
Optreden in Olympia Terwijl de nasleep van de aanslagen in Parijs nog in volle gang is, treedt dinsdagavond de band Eagles of Death Metal opnieuw op in Parijs, in het Olympia en onder strenge begeleiding van soldaten, politie en psychologen.
Jesse Hughes, de zanger en gitarist van de band, vertelde dat het optreden van dinsdagavond een vorm van therapie is, maar voor sommige slachtoffers van de aanslag in de Bataclan, nog maar drie maanden geleden, komt het optreden te vroeg. De Franse krant Le Parisien interviewde een aantal van hen. Zo zegt een concertganger die wel gaat:
"Als ik niet zou gaan, hebben de terroristen gewonnen."
Een man die net vader was geworden toen hij naar het concert ging, vindt het veel te vroeg om het optreden nu al plaats te laten vinden. Hij overleefde de aanslagen samen met zijn vrouw, maar de pijn ligt nog te vers in zijn geheugen. En andere concertganger die drie maanden geleden aan de dood ontsnapte zegt niet te gaan:
"Ook al is er overal beveiliging, ik zou de hele tijd angstig naar de uitgang staren. Daar is niets therapeutisch aan."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.