Laatste update 15:14
3

Aanslagpleger Christchurch doneerde ook aan Franse Identitairen

De extreemrechtse terrorist die de aanslag pleegde in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, waar 50 mensen  bij omkwamen, doneerde niet alleen aan een Oostenrijkse tak van de Identitaire Beweging. Voordat hij 1500 euro overmaakte naar deze extreemrechtse groep, had hij ook al 2200 euro gedoneerd aan de Franse tak van diezelfde beweging. Deze zogenaamde Géneration Identitaire ontstond als afsplitsing van het al langer bestaande Bloc Identitaire.

In 2012 werd gekozen voor een eigen koers en al snel vormden geestverwanten in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Nederland eigen groepen. Ze zeggen ‘op te komen voor Europa’, wat er in de praktijk op neerkomt dat er vooral tegen moslims wordt geageerd. In datzelfde jaar bezetten zo’n 70 leden van de Franse Identitairen een nog niet afgebouwde moskee in het Franse Portiers. Ook het Nederlandse Identitair Verzet deed soortgelijke acties.

Het nu zo veel besproken Cornelius Haga Lyceum werd in 2017 door activisten van de groep beklommen. Ze lieten spandoeken zakken met anti-islam teksten. Eerder deed de groep iets identieks op een bouwplaats van een nieuwe moskee in Venlo. Of Identitair Verzet, net als de geestverwanten in Oostenrijk en Frankrijk, ook geld kreeg van de Australische terrorist is niet duidelijk.

In Oostenrijk ligt de Identitaire beweging inmiddels onder vuur door de donatie. Het kabinet van kanselier Sebastian Kurz kent nogal wat dwarsverbanden met extreemrechtse groepen. Om die reden heeft hij van zijn coalitiepartner, de extreemrechtse FPÖ, geëist dat die partij ‘alle bestaande banden’ met de Identitairen doorsnijdt. Of dat zo gemakkelijk zal de toekomst uitwijzen. Waarom die banden er überhaupt waren is een vraag die vooralsnog onbeantwoord blijft.

Uit een verslag van de Oostenrijkse krant Oberösterreichische Nachrichten (OÖ) is namelijk gebleken dat een studentenvereniging die is gelieerd aan de FPÖ een pand deelde met een lokale Identitaire groep in Linz. Daarnaast sprak een hooggeplaatste FPÖ’er, Herbert Kickl, in 2016 tijdens een evenement van Identitairen met de naam “Verdedigers van Europa”. Kickl is daar sinds 2017 te druk voor. Hij is tegenwoordig Oostenrijks minister van Binnenlandse Zaken.

Cc-foto: Pulek1

 

Geef een reactie

Laatste reacties (3)