25

Aantal 55+ junkies neemt toe

Drugsverslaafde ouderen in verslavingszorg in negen jaar verdubbeld

Het aantal 55-plussers dat verslaafd is aan een drug, neemt toe. Tussen 2000 en 2009 is het aantal dat in de verslavingszorg is beland zelfs verdubbeld, van 4200 naar 10.600. Dat meldt dagblad De Pers.


De Pers schrijft:

Die hippies van toen zijn nu ‘aan het overleven’, zegt Ton Mol van IVZ Verslavingszorg. ‘Deze groep is al jaren bekend bij de verslavingszorg.’ Volgens IVZ is het aantal 55-plussers dat de afgelopen tien jaar hulp heeft gevraagd voor een opiaatverslaving met dik 10 procent toegenomen. Van de cocaïneverslaafden met hulp was in 2009 5 procent boven de 55, van de gokverslaafden 12 procent.
Relatief stijgt de groep ouderen die niet van opiaten kan afblijven het sterkst. Volgens Trimbos ligt de gemiddelde leeftijd van ‘opiaatcliënten’ met 45 aanzienlijk hoger dan de cannabis-, xtc- en amfetaminecliënten. Absoluut gezien zijn ouderen het vaakst verslaafd aan alcohol. Anders dan bij drugs zijn deze ouderen vaak niet bekend bij de verslavingszorg. Mol: ‘Veel alcoholverslaafden zijn jong begonnen met drinken, maar als je ouder wordt, gaat je lichaam er heftiger op reageren en komen ze alsnog in de problemen.’

cc-foto: Tanjila

Geef een reactie

Laatste reacties (25)