49

Aantal executies in Midden-Oosten verdubbeld

[Video] Amnesty International lanceert anti-doodstraf campagne... 'Persepolis'-achtige video vertelt het verhaal van een Iraanse advocaat die strijd tegen de doodstraf voor jongeren

Het aantal geregistreerde executies in het Midden-Oosten is in 2010 met vijftig procent gestegen. Dat meldt Amnesty International dinsdag. Vooral in Iran, Irak, Jemen en Saoedi-Arabië zijn in 2010 meer mensen naar het schavot gebracht.


Ruud Bosgraaf van Amnesty Nederland verklaart:

Zeker in Iran worden doodstraffen gemakkelijker opgelegd en uitgevoerd. Bovendien zijn de cijfers die we hebben niet volledig. Landen als de Verenigde Staten en Japan registreren het aantal executies, maar dat is verder bijna nergens het geval.n al deze landen geldt het idee dat een harde aanpak mensen wel op andere gedachten brengt: dat de doodstraf een afschrikwekkende werking heeft.In Iran, maar ook Saoedi-Arabië  gaat het vooral om misdrijven die aan drugs zijn gerelateerd.

Zo zijn er Iran zeker 360 doodstraffen uitgevoerd in 2010. Amnesty International zegt echter geloofwaardige informatie te hebben over onbevestigde en geheime executies waarmee het aantal bijna zou verdubbelen.

Als deel van Amnesty International’s anti-doodstraf campagne heeft de Britse krant The Guardian in samenwerking met grafisch ontwerpers een video gemaakt. Het filmpje vertoont het verhaal van Mohammad Mostafei, een advocaat, die zich inzet om het leven van gedetineerde minderjarigen, die de doodstraf tegemoet zien, te redden.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (49)