20

Aantal GHB-gebruikers groeit fors

Partydrug net zo verslavend als heroïne en cocaïne

Het aantal verslaafden aan de drug GHB dat hulp zoekt is het afgelopen jaar fors gestegen met maar liefst 13 procent in 2012, ten opzichte van het jaar ervoor. De gemeente Rucphen lijkt het epicentrum van het GHB-probleem te zijn. In EenVandaag een reportage.

sitestat
GHB is net zo verslavend als cocaïne en heroïne. Aanvankelijk dacht men dat het voornamelijk werd gebruikt als partydrug, maar in toenemende mate wordt het ook thuis gebruikt. Volgens het Trimbosinstituut voor verslavingszorg zijn er op dit moment circa 22.000 GHB-gebruikers.

Het grote risico van GHB is dat het middel moeilijk te doseren is. Een klein beetje te veel betekent al snel een overdosis, waarbij gebruikers het bewustzijn kunnen verliezen en in coma raken. In 2011 en 2012 belandden zo’n 1200 GHB-gebruikers op de spoedeisende hulp na een overdosis.

De reportage van EenVandaag is tamelijk shocking. Zo vertelt een voormalig gebruiker dat het op feestje doodnormaal is wanneer iemand ‘out’ gaat. De persoon in kwestie wordt op zijn zij gelegd, er wordt gecontroleerd of het hart nog klopt en of er nog gereageerd wordt op pijnprikkels, en dan kan het gefeest gewoon verder gaan. De jongen zelf kan zich niet meer herinneren hoe vaak hij out is gegaan na een overdosis. Het loopt in de tientallen. Ook het aantal ritjes naar de intensive care lopen op.

EenVandaag: Aantal GHB-verslaafden groeit

Geef een reactie

Laatste reacties (20)