7

Aantal kinderen in gesloten jeugdzorg bereikt recordhoogte

In 2017 zat een recordaantal kinderen in gesloten jeugdzorg. Een toename van 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat staat in het Jaarbericht Kinderrechten van Unicef en Defence for Children. Vaak onnodig, concluderen de opstellers van het rapport. In veel gevallen is het onder meer te wijten aan de groeiende wachtlijsten in de jeugdzorg en onduidelijkheid over welke instantie verantwoordelijk is voor de zorg.

Geen enkel kind zou in een gesloten instelling moeten zitten en dat is ook vaak niet nodig,’ zegt directeur van Unicef Nederland Suzanne Laszlo tegen de NOS, ‘tenzij er echt een psychiatrische grondslag is bij het kind. Maar dat is niet altijd het geval.’

Laszlo wijst als oorzaak voor de toename op de groeiende wachtlijsten in de jongerenhulp, het niet kunnen bieden van adequate zorg en onduidelijkheid in gemeenten sinds de decentralisatie van zorgtaken over welke zorg er precies beschikbaar is.

Eind vorig jaar stuurden aanbieders van jeugdzorg al een brandbrief naar de Kamer omdat er geen ruimte meer was om nog passende hulp te bieden. De frustrerende samenwerking met de gemeenten en de onnodige hoeveelheid bureaucratie zorgt ervoor dat de wachttijden voor kinderen met psychische problemen de pan uitrijzen. Sommige kinderen moeten maanden wachten voordat ze een intakegesprek krijgen.

In april van dit jaar bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het aantal kinderen en jongeren in Nederland dat hulp nodig heeft sterk groeit. Daarop reageerden minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met minister Dekker (Rechtsbescherming) met een actieplan Jeugdzorg met als doel de jeugdzorg te verbeteren. ‘Het belang van het kind staat nog te vaak niet voorop,’ vonden de ministers.

cc-foto: Marco Derksen

Geef een reactie

Laatste reacties (7)