12

Aantal mannelijke kostwinners daalt

Maar nog geen reden voor een feestje: vrouw verdient nog steeds minder dan mannelijke collega 

Steeds vaker verdienen vrouwen meer dan hun partner. Was in 2002 nog maar 13 procent van de (echt)paren van 15 tot 65 jaar de vrouw de kostwinner, in 2012 steeg het aantal naar 19 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.


Bij stellen zonder (thuiswonende) kinderen komt het het vaakst voor dat de vrouw een hoger inkomen heeft, 23 procent in 2012 tegenover 17 procent in 2002. Hoe jonger de kostwinner is, hoe vaker het om een vrouw gaat. Onder paren zonder kinderen tot 35 jaar was in 2012 ruim 30 procent vrouw.
Vrouwen zijn steeds vaker hoger opgeleid dan hun mannelijke partner en blijven ook vaker evenveel werken na de geboorte van hun eerste kind. Want ook bij jonge stellen komt het vaker voor dat het belangrijkste inkomen door een vrouw wordt binnengehaald.

Volgens het CBS komt de stijging van het aantal vrouwelijke kostwinnaars doordat vrouwen vaker meer uren werkt dan haar man. Werkte in 2002 nog een op de tien vrouwen meer uren, tien jaar later was dat ruim 12 procent. De crisis speelt hierbij een grote rol. Werkloosheid onder mannen liep sneller op dan die van de vrouw, terwijl vrouwen meer gingen werken.

Hoewel de vrouw tegenwoordig vaker meer verdient dan haar eigen man, verdient zij nog altijd minder dan haar mannelijke collega’s. Gemiddeld genomen krijgen vrouwen in Nederland bijna 20 procent minder betaald.

cc-foto: publicstock
Trouw: Vrouw steeds vaker hoofdkostwinner

Lees meer op Joop:
Marktwaarde vrouw keldert boven de 30
Mannen worden depressief van vrouwen die meer verdienen

Geef een reactie

Laatste reacties (12)