Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aantal mensen met onoplosbare schulden in 3 jaar verdubbeld

  •  
25-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
blutpinpas300
Zowel het aantal schuldenaars als het gemiddelde schuldbedrag stijgt ... 150.000 mensen kloppen tevergeefs bij gemeente aan voor hulp
Steeds meer Nederlanders kampen met ‘onoplosbare’ schulden – waarbij geen schuldsanering of aflossingsregeling geregeld kan worden zonder tussenkomst van de rechter. Volgens de NVVK, de branchevereniging voor professionele schuldhulpverlening, is hun aantal de afgelopen drie jaar verdubbeld. Ook het gemiddelde schuldbedrag van mensen die gebruikmaken van schuldhulpverlening stijgt: van 37.700 euro in 2013, naar 38.500 euro vorig jaar.
Volgens de NVVK moet een steeds grotere groep het met minder doen, nu ondersteunende inkomensmaatregelen worden afgebouwd. Voorzitter Joke de Kock:
Na betaling van energie, verzekeringen en zorgkosten blijft er voor deze groep vaak weinig tot niets meer over voor de boodschappen. Vooral de gestegen huren en de afbouw van de huurtoeslag hebben een flink gat geslagen in het budget van deze groep. Het is voor veel mensen erg moeilijk om géén schulden te maken. Het zijn vooral de juridische belemmeringen die het regelen van schulden tot een moeizaam proces maken. Te snel en te vaak wordt onterecht gesteld dat er sprake is van fraude als mensen bijvoorbeeld een vergissing maken bij het aanvragen van uitkeringen en toeslagen. Dan heb je wel meteen een schuld die de overheid zeer actief verhaalt.”
Bovendien claimt de overheid vaak de positie van ‘preferente schuldeiser’, waardoor instanties als het Centraal Justitieel Incassobureau en de Belastingdienst bij vorderingen voorrang hebben op andere schuldeisers, die niet aan de beurt komen en daardoor boetes blijven rekenen.
In 2014 maakten 92.000 mensen gebruik van professionele schuldhulpverlening 92.000, 3000 meer dan het jaar daarvoor. Volgens een schatting van het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht vragen er echter jaarlijks nog zo’n 150.000 mensen tevergeefs om schuldhulp bij de gemeente. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken riep gemeenten daarom eerder deze maand op om minder streng te zijn bij de selectie van mensen die voor dergelijke hulp in aanmerking komen.
Cc-foto: B Rosen

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.