Laatste update 18:01
112

Aantal salafistische moskeeën in vier jaar tijd meer dan verdubbeld

Verspreiding van het salafisme groeit in Nederland. Waren er in 2014 nog dertien salafistische moskeeën op Nederlandse bodem, in 2018 zijn dat er al 27. Het aantal salafistische predikers groeide zelfs van 50 naar 110. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die in handen zijn van NRC en Nieuwsuur. De groei zou gedeeltelijk het gevolg zijn van buitenlandse financiering door onder meer Koeweit en Saudi-Arabië.

Zeker 30 islamitische organisaties, naar schatting ongeveer 10 procent van alle moskeeën in Nederland, hebben de afgelopen jaren financiering aangevraagd of ontvangen uit ‘onvrije’ Golfstaten. Het gaat in totaal om miljoenen euro’s uit Koeweit en Saudi-Arabië. De Tweede Kamer vraagt al jaren om openheid over de geldstromen, maar nu blijkt dat Koeweit en Saudi-Arabië het ministerie van Buitenlandse Zaken al sinds 2010 op de hoogte houden van de financiering.

De NOS schrijft:

Al eerder werd het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) door het kabinet gevraagd de omvang van buitenlandse moskeefinanciering in kaart te brengen. Dat leverde in 2015 niets op. Nu blijkt dat het kabinet toen al beschikte over informatie uit de Golfstaten, maar er alles aan deed deze gegevens buiten het zicht van de WODC-onderzoekers te houden… Het is opmerkelijk dat de NCTV over deze cijfers beschikt, omdat premier Mark Rutte eerder tegen de Tweede Kamer zei dat het niet mogelijk is een overzicht te geven van het aantal salafistische organisaties.

Cc-foto: Yasser Alghofily

Geef een reactie

Laatste reacties (112)