Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aantal verzoeken tot wraking rechtbank stijgt met 1000 procent

  •  
26-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
justice_300.jpg
Verdachten kopiëren rechtbanktactiek Wilders
De verkapte oproep van PVV-leider Geert Wilders om geen vertrouwen te hebben in rechters slaat aan. Het aantal wrakingsverzoeken is spectaculair toegenomen, bij de Rotterdamse rechtbank zelfs met 1000 procent.
Wilders zei onlangs in Nieuwsuur dat Nederlanders terecht geen vertrouwen hebben in de rechtspraak als hij niet wordt vrijgesproken. Die opvatting blijkt ineens populair onder verdachten. Volgens dagblad Trouw is het aantal wrakingsverzoeken, een teken dat de rechter niet vertrouwd wordt door de verdachte, explosief gestegen. In Rotterdam werd vorig jaar slechts één wrakingsverzoek ingediend maar sinds de wrakingsactie van Wilders zijn het er nu al elf.
Trouw schrijft:
De onpartijdigheid van de rechters in Utrecht wordt veel vaker betwist, vertelt rechtbankpresident Herco Uniken Venema. „Het neemt enorm toe.” Sinds de Wilders-wraking zijn er bij de Utrechtse rechtbank tien wrakingsverzoeken ingediend. Terwijl er over heel 2009 twintig keer gewraakt werd. „Ik denk dat veel mensen niet wisten dat je rechters kon wraken. Door het Wilders-proces – dat enorm veel belangstelling heeft gekregen – weten ze dat nu wel. En zeggen ze tegen hun advocaat: Wráken, die rechter.”
RTEmagicC_justice_620_414.jpg
cc-foto: marie-II

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.