31

Aantal vluchtelingen Calais in drie weken verdubbeld

Maximum capaciteit bereikt ... autoriteiten worstelen met balans tussen hulp en naleven wet

Het aantal vluchtelingen dat zich ophoudt in het enorme kamp in Calais, is de afgelopen weken verdubbeld. Er bevinden zich momenteel 6000 mensen in het opvangkamp bij de Franse havenstad. Dat heeft de prefect van de regio laten weten.

Volgens Fabienne Buccio van het departement Pas-de-Calais was het aantal mensen in de kampen, die the jungle worden genoemd, voor de zomer nog een stabiele 3000. De laatste drie weken is dat aantal plotseling verdubbeld. 

Het Franse Calais is een belangrijk strategisch punt voor vluchtelingen om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te wagen. De Engelse kust ligt vanaf daar ‘maar’ 34 kilometer verwijderd van de Franse havenstad. Vanaf Calais proberen vluchtelingen ongezien achterin vrachtwagens te kruipen om zo in Engeland te geraken. Anderen proberen per boot of zelfs zwemmend de overkant te bereiken. 

In Calais verblijven de mensen in onhygiënische en erbarmelijke omstandigheden. Afgelopen zomer werd door de Europese Unie nog vijf miljoen euro uitgetrokken om het kamp geschikt te maken voor nog eens 1.500 vluchtelingen. Dat aantal is inmiddels ruimschoots overschreden en het einde lijkt nog niet in zicht.

‘Ik weet niet wat er hierna zal gebeuren, maar 6000 is een maximum,’ aldus de prefect. Volgens haar hebben de autoriteiten de grootste moeite om een balans te vinden tussen de hulpverlening aan de vluchtelingen en het toepassen van de Franse wet.

Lees ook: Op de vlucht in Calais

Bron: ANP
cc-beeld: Jey OH

Geef een reactie

Laatste reacties (31)