25

Aantal vluchtelingen hoogste in vijftien jaar

UNHCR: Gevolgen onrust in Arabische wereld nog niet meegenomen. Meeste ontheemden verblijven in arme landen waar ze nauwelijks hulp kunnen krijgen

Het aantal mensen dat zich gedwongen zag huis en haard te verlaten is in vijftien jaar niet zo hoog geweest. Dat zegt de VN-secretaris voor vluchtelingenzaken in de Britse krant The Guardian. De meeste van hen kwijnen weg in arme landen die niet de middelen hebben om hen hulp te verlenen.

Het verslag van de UNHCR over 2010 stelt dat aan het eind van dat jaar naar schatting 43.7 miljoen mensen in hun eigen land op de vlucht waren voor oorlogen en natuurrampen. In dit getal zijn dus niet de gevolgen van de onrust in de Arabische wereld meegenomen, zo meldt The Guardian. 

Het aantal vluchtelingen dat terugkeert is met 197.600 in twee decennia niet zo laag geweest. Hierdoor valt bijna de helft van de vluchtelingen in de categorie langdurig ontheemden, wederom een record; het hoogste aantal in tien jaar.

Volgens de rapportage is het toenemende aantal vluchtelingen te wijten aan “humanitaire crises en de politieke situatie in een aantal landen”. De organisatie schat dat er wereldwijd 12 miljoen mensen statenloos zijn.

Lees meer bij The Guardian: UNHCR report says refugee numbers at 15-year high

Lees ook in Trouw: Mensenrechtenorganisaties: Europa schendt rechten asielzoekers

Foto-cc: United Nations Photo

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (25)