Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aanval op Roemer

  •  
18-07-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
489 keer bekeken
  •  
roemer_300_06.jpg
Elsevier tracht SP-lijsttrekker te framen als 'lichtgewicht' 
Met het type karaktermoord waar rechtse media patent op lijken te hebben, zet opinieweekblad Elsevier SP-lijsttrekker Emile Roemer weg als te licht voor het premierschap. De bronnen om dat te onderbouwen zijn een oude onderwijzer, een tennispartner, een ondernemer uit zijn woonplaats en twee ex-medewerkers van de SP.
Opvallend aan het artikel van Liesbeth Wytzes is het dedain waarmee wordt geschreven over mensen die niet tot de elite behoren. Ze noemt Roemer een stereotype ‘gewone man’: ‘Een goeierd die je niet snel op iets origineels zal betrappen.’
RTEmagicC_roemer_300_400.jpg
De typering is opmerkelijk. Het zijn juist de rechtse media die links graag verwijten geen binding te hebben met ‘de gewone man’. Nu die kritiek niet meer aanslaat, moet de gewone man plots weggezet worden als niet ter zake doend.
14 Pagina’s lang wordt Roemer geframed als iemand die niet geschikt is voor het leiderschap van het land. Dat past goed in de strategie van rechts om Roemer eerst als enig alternatief voor Rutte neer te zetten. Nu iedereen gewend is aan ‘Roemer of Rutte’ volgt een  op de persoon gespeelde slachting van de linkse kandidaat.
Joop selecteerde de opvallendste citaten en kwalificaties uit het portret.
– Roemer was vroeger een stille jongen die niet opviel in de klas
– Hij is vriendelijk, betrouwbaar, tikje saai
– Stereotype ‘gewone man’. ‘Een goeierd die je niet snel op iets origineels zal betrappen.’
– Roemer ‘koketteert sinds een paar maanden met de mogelijkheid premier te worden’
– “Is hij de ideale buikspreekpop van Jan Marijnissen, Tiny Kox en Hans van Heijningen?”
– Van Heijningen ontkent dat Roemer zelf geen beslissingen neemt. 
– Zijn optreden in de Kamer, voordat hij fractieleider werd, wordt ‘niet hemelbestormend’ genoemd.
– Een VVD-wethouder waar hij in Boxmeer mee samenwerkte: ‘Hij heeft een open vizier, geen verborgen agenda, geen onzin’
– Een andere wethouder: ‘Emile komt over als een knuffeldier, maar dat is maar één kant (…) Hij is handig en weet precies hoe hij zijn politieke hachje moet redden.’
– Dan wordt hij neergezet als ras populist. Dat wordt geïllustreerd met een voorbeeld van zijn vermeend populistische taalgebruik. Hij zei op het congres dat hij ‘de benen onder de kont gaat uitlopen’. Nou, dan ben je wel een populist.
– Roemer wordt ook weggezet als crypto-communist, zeg maar wat tegenwoordig takkiyah heet. Je bent in het geniep een andere overtuiging toegedaan dan je uitdraagt. Dat is eveneens een favoriet rechts frame. Het bewijs? Roemer hanteert ‘zelf maar al te vaak de terminologie van het communisme en verdeelt, net als de communisten, de wereld in slechte rijken en zielige armen.’
– Sjaak van der Velden werkte van 2007 tot begin 2012 op het Wetenschappelijk Bureau van de SP. “Hij heeft ‘soms het idee, zegt hij voorzichtig, dat Roemers dossierkennis ‘nog niet zo optimaal’ is. ‘Vooral als het gaat om Europa en financiën. Jan Marijnissen is een onaangenaam mens maar hij weet alles. Bij Roemer heb ik wel eens het idee dat het andersom is.”
– Een – anoniem – gemeenteraadslid uit Boxmeer twijfelt of Roemer – die de portefeuille Financiën had, wel het verschil wist tussen debet en credit. 
– Burgemeester Van Boxtel (VVD) zegt dat Roemer assistentie nodig had: “Hij is niet echte een financieel specialist, meer een generalist, een bestuurder.”
– Zijn tennispartner Erik Stevens (47): “Ik gun hem alles maar dat lijkt me te hoog gegrepen. De bovenkamer gaat maar tot een bepaald niveau hè?’
– Ondernemer Joost Hafmans uit Boxmeer: ‘Qua dossierkennis is hij geen hoogvlieger. Ik zeg wel eens: je moet bovenwijzer zijn, geen onderwijzer.’
De bewijsvoering voor de lichtheid van Roemer is flinterdun. Vreemd genoeg wordt maar zijdelings ingegaan op het sterkste kritiekpunt: dat Roemer niet de leider is van de SP. Elsevier beweert zelfs dat Roemer niet het partijbestuur zit maar dat is onjuist ( zie hier onderaan ).
‘Te licht voor het torentje’ zet Elsevier op de cover naast een Sovjet-style portret van Roemer. Het is een constatering die de laatste tijd wel vaker in Haagse kringen wordt gehoord, vooral nadat Roemer bij een Kamerdebat over Europa matig presteerde. Maar na lezing kan geconcludeerd worden dat dit artikel te licht is voor die bewering. Het betoog is meer een toonbeeld van wensdenken dan doordenken.
cc-foto: PvdA
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.