21

‘Aanval op Voortman was wraak’

Peter Kee & Francisco van Jole over de aanhoudende strubbelingen rond Kamervoorzitter Van Miltenburg

De Telegraaf opende in juni frontaal de aanval op GL-Kamerlid Linda Voortman. Dat was een rechtse wraakactie voor het fiasco rond de benoeming van ANWB-topman Van Woerkom tot nationale ombudsman, stelt Francisco van Jole.


Van de ‘reconstructie’ door De Telegraaf blijkt weinig te kloppen. Het artikel leidt nu tot vragen over de rol van de omstreden Kamervoorzitter Van Miltenburg (VVD). Komt haar positie in gevaar. In een tweede vergadering komen de lastige vragen aan de orde, legt Pauw-redacteur Peter Kee uit. De bezweringen na de eerste vergadering op woensdagochtend dat haar positie niet ter discussie staat, zeggen niet zoveel, meent de parlementair journalist.

Van Jole constateert dat dit conflict, anders dan al het eerdere gedoe, een zware politieke lading heeft omdat getracht is Kamerlid Voortman, die het verzet tegen de benoeming van Van Woerkom aanvoerde, doelbewust is beschadigd. Weliswaar is er nog nooit een Tweede Kamervoorzitter tot aftreden gedwongen maar de voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf (VVD), ruimde vorig jaar wel het veld nadat hij Wilders bewust had geweerd uit de begeleidingscommissie bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)