Laatste update 23 maart 2017, 10:42
110

4 doden en tientallen gewonden bij aanval op parlement London

Updates onderaan

Bij een aanval nabij het Britse parlementsgebouw in Londen zijn vanmiddag meerdere mensen gewond geraakt. Over de toedracht is nog veel onduidelijk, maar de leider van het Lagerhuis, David Lidington, heeft verklaard dat er een politieagent is neergestoken en dat de verdachte zou zijn neergeschoten door de politie. Een man zou het gebouw hebben bestormd met een mes. Hulpdiensten zijn aanwezig en parlementariërs mogen de vergaderzaal uit veiligheidsoverwegingen niet verlaten.

Screenshot Guardian

Kort voor de aanval zou er op Westminster Bridge een incident hebben plaatsgevonden waarbij eveneens gewonden zijn gevallen. Scotland Yard werd opgeroepen na meldingen van een ‘incident met een vuurwapen’ en ‘meerdere gewonden’. Getuigen melden dat een auto met hoge snelheid over de stoep op voetgangers zou zijn ingereden en uiteindelijk tegen het hek van Parliament Square zou zijn gecrashed. Het is waarschijnlijk maar niet bevestigd dat de dader van de steekpartij en de chauffeur van de auto dezelfde persoon zijn.

De Britse veiligheidsdienst MI5 zegt dat het nog te vroeg is om te zeggen of het om een terroristische aanslag gaat. De politie behandelt het incident ondertussen wel als een terroristische aanslag, totdat het tegendeel bewezen is.

Update 17.12 uur:
Een vrouw zou inmiddels aan haar verwondingen zijn bezweken, zo meldt St. Thomas’ Hospital. Meerdere mensen liggen met zware verwondingen in het ziekenhuis.

Update 18.01 uur:
Sky News meldt een tweede dodelijk slachtoffer. Ook zou een vrouw levend maar gewond uit de Thames zijn gehaald.

Update 18.45:
De agent die neergestoken is, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de Independent. Zijn overlijden wordt volgens The Independent snel in een persconferentie officieel bekend gemaakt.

Update 19.00:
Ook de dader is bij de aanval om het leven gekomen. Dat brengt het totaal aantal doden op vier. Zo’n twintig slachtoffers raakten gewond.

Update 22.30:
Theresa May, de premier van het Verenigd Koninkrijk, heeft in een toespraak voor haar ambtswoning in Downing Street gereageerd op de aanslag. Ze noemde deze ‘ziek en verderfelijk’. Ook informeerde ze het land over het dreigingsniveau in Londen, dat hoog blijft, en zei ze dat de verscherpte veiligheidsmaatregelen voorlopig nog even van kracht blijven. “Intussen gaan onze gedachten en ons medeleven uit naar alle slachtoffers en onze warme dank naar alle hulpdiensten”, aldus May.

Tegelijkertijd zei May dat morgen alles in Londen weer als vanouds zal zijn. Nooit zullen Londenaren zwichten voor terreur, zei ze. Het parlement gaat dan ook gewoon weer aan de slag.

Update donderdag 08:50

Het dodental is opgelopen tot 5. De politie zegt er van uit te gaan dat de dader geïnspireerd is door islamistische terreurorganisaties. Soortgelijke aanvallen vonden eerder in Nice en Berlijn plaats. De dader is door een agent gedood bij zijn actie. Zijn identiteit is bekend bij de politie.

Update 10:40

Het aantal doden blijkt toch 4, inclusief de dader. Volgens het hoofd van de terreurbestrijding handelde de dader alleen. Er is op zes plaatsen huiszoeking verricht in Londen en Birmingham en er zijn zeven mensen gearresteerd om de toedracht van de daad te achterhalen.

Geef een reactie

Laatste reacties (110)