Laatste update 17:19
106

Aanvallen op vluchtelingen in Europa

Woensdagavond zijn op meerdere plekken in Europa asielzoekers aangevallen. De aanvallers, afkomstig uit de lokale bevolking, probeerden met geweld hun anti-vluchtelingensentimenten kracht bij te zetten.

Duitsland
Zo kwamen in de stad Bautzen in de Duitse deelstaat Saksen zo’n tachtig mensen – volgens lokale media vrijwel allemaal uit rechts-nationalistische hoek – bijeen om een groepje van twintig jonge asielzoekers te belagen.

Er moesten zo’n honderd politieagenten aan te pas komen om de groepen te scheiden en de aanvallers van het plein te verdrijven. Met behulp van wapenstokken en pepperspray werden de twee partijen gescheiden en verjaagd, zo meldt NRC. De asielzoekers werden tot bij het opvangcentrum door hun aanvallers achtervolgd, aldus de Duitse politiechef Uwe Kilz. Een van de vluchtelingen raakte bij de vechtpartij gewond en moest naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Eerder die dag had een groep extreemrechtse jongeren via Facebook opgeroepen om naar het plein in Bautzen te komen, naar verluidt omdat daar al de hele zomer vluchtelingen zouden samenkomen. Dronken en bewapend met flessen en planken viel de groep de asielzoekers aan. Volgens Kilz bestond de groep asielzoekers voornamelijk uit minderjarigen die zonder familie naar Duitsland zijn gereisd.

Bij het ontruimen van het plein werden ook de agenten bekogeld met flessen en houten latten. Het is niet voor het eerst dat de lokale bevolking in Bautzen de confrontatie met asielzoekers zoekt. De laatste maanden zijn al veelvuldig asielzoekers aangevallen.

Griekenland
Op het Griekse eiland Chios liep een aanvankelijk vreedzame betoging tegen de vluchtelingenkampen uit op geweld. Na de demonstratie trokken zo’n 150 eilandbewoners onaangekondigd naar de overvolle kampen om daar de asielzoekers te belagen. De politie op Chios moest traangas inzetten om de situatie weer onder controle te krijgen.

Bij een van de kampen, Souda, liep het vervolgens opnieuw uit de hand toen de asielzoekers vanuit het kamp stenen teruggooiden. Ook eisten zij toestemming door te mogen reizen naar Athene. In de kampen op Chios zitten momenteel 3.600 asielzoekers, terwijl er maar plek is voor 1.100.

Nederland
In Oude Pekela hadden zo’n honderd “bezorgde burgers” gehoor gegeven aan een oproep op Facebook. Daarin werd ‘een ieder die het ook zat is dat de azc’ers hun gang maar kunnen gaan’ aangespoord zich te verzamelen op een parkeerterrein vlakbij het asielzoekerscentrum. De politie was snel ter plaatse en kon met gesprekken de mensen overtuigen weer naar huis te gaan. Het kwam niet tot daadwerkelijke confrontatie met asielzoekers en er zijn geen aanhoudingen verricht.

cc-foto: Fotomoviemento

Geef een reactie

Laatste reacties (106)