9

Aapjes slimmer met hersenimplantaten

Doorbraak in hersenonderzoek. Wetenschappers herstellen en verbeteren hersenhelft die te maken heeft met het nemen van beslissingen 

Eerder konden de hersenen van apen al robots aansturen. Nu zijn wetenschappers zo ver dat ze apen slimmer kunnen maken door elektrische chips in hun hersenen te implanteren. Het onderzoek biedt uitkomst voor mensen die door ziekte of een ongeluk hun cognitieve functies hebben verloren. Door stimulans van elektroden kunnen deze functies hersteld worden of zelfs verbeteren.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Wake Forest Baptist Medisch Centrum, de Universiteit van Kentucky en de Universiteit van Zuid-Californië. Voor het onderzoek moesten de wetenschappers vijf resusapen trainen. De dieren kregen een filmpje te zien met verschillende plaatjes, van speelgoed, tot mensen tot landschappen. Vervolgens moesten ze deze plaatjes herkennen op een scherm met zeven verschillende plaatjes. 

Het doel van het onderzoek was zien hoe de prestaties van de aapjes zouden verbeteren. Daartoe kregen de beestjes een klein beetje cocaïne toegediend. Drugs remmen de werking van neuronen die in de hersenen koppelingen maken. Zo wordt bij mensen die alcohol op hebben de reactiesnelheid trager. Cocaine heeft bij apen dezelfde invloed. Hun prestaties verminderden met 20 procent.  

Na het implanteren van de elektroden wisten de aapjes echter weer feilloos de plaatjes te combineren. Bij de apen die geen cocaine toegediend hadden gekregen verbeterden de prestaties zelfs. 

De wetenschappers denken dat de elektroden uitkomst bieden voor mensen die aan dementie lijden of een hersenbloeding hebben gehad. De chips zouden zelfs gezonde mensen slimmer kunnen maken. 

Journal of Neural Engineering: Scientists make monkeys smarter using brain implants. Could you be next?

cc-foto: Jinterwas

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)