58

‘Aarde eind deze eeuw minstens 4 graden warmer’

Onderzoek naar koeleffect wolken toont verontrustende ontwikkeling

De aarde zal tegen het jaar 2100 vermoedelijk ergens tussen de 3 en 5 garden warmer zin dan nu. Dat voorspellen Australische wetenschappers die onderzoek doen naar het effect van wolken op de opwarming van de aarde. Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat wolken de opwarming verder zouden afremmen.


Volgens een onderzoeksteam van de University of NSW hebben zij de sleutel gevonden om de vorming van wolken te voorspellen. Tot nu toe gaan wetenschappers er van uit dat een verdubbeling van de kooloxide in de atmosfeer, die vermoedelijk al halverwege deze eeuw bereikt wordt, zal leiden tot een stijging van 1,5 tot 5 graden. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat wolken de hogere luchtlagen zullen bereiken en zo de aarde beschermen tegen opwarming door het zonlicht.

De Australiërs zeggen achterhaald te hebben dat die verwachting onterecht is. Volgens de onderzoekers zullen luchtcirculaties op een lagere hoogte de vorming van wolken tegengaan en er meer wolkenloze dagen komen. Die klimaatontwikkeling is een bedreiging voor de landbouw in de warmere delen van de wereld, zoals Australië.

Geef een reactie

Laatste reacties (58)