84

‘Aarde warmt minder snel op dan gedacht’

Krijgen klimaatsceptici toch een beetje gelijk?

Vrijdag publiceert het VN-klimaatbureau IPCC zijn vijfde klimaatrapport. De berekeningen voor de opwarming van de Aarde worden hierin iets naar beneden bijgesteld. De Aarde warmt namelijk mogelijk toch minder snel op dan eerder werd voorspeld. De discussie over de noodzaak van urgente maatregelen om het klimaat te redden, is hiermee nieuw leven ingeblazen.

Sinds 1998 is het nauwelijks warmer geworden. Die dip in de opwarming van de Aarde komt compleet onverwachts. Hoogleraar Han Dolman en klimaatwetenschappen aan de Vrije Universiteit, legt vandaag in Trouw uit waarom:

Achteraf begrijpen we wel wat er is gebeurd. Maar de meeste modellen zagen de dip niet aankomen […] Dat komt doordat modellen worden gebruikt om het verleden te begrijpen. Wetenschappers sleutelen aan hun model zodat dit goed aansluit bij de waarnemingen […] Maar door dit sleutelen verdwijnen allerlei variabiliteiten. En dat blijkt pas als je de modellen inzet om de toekomst te voorspellen. Dan gaan ze uit de pas lopen doordat sommige effecten er niet in zitten.

Het VN-klimaarbureau IPCC is volgens Dolman te veel gericht op de modellen. Het vertrouwt te veel op de modellen om de opwarming te voorspellen, terwijl de modellen daar eigenlijk niet voor geschikt zijn. De klimaatwetenschap zou meer aandacht moeten hebben voor waarnemingen, waardoor het beter zou kunnen verklaren wat er nu gebeurt. De klimaatwetenschappers deden de dip tot nu toe af als een natuurlijke variatie, maar nu deze al vijftien jaar aanhoudt, worden de wetenschappers gedwongen met een betere verklaring te komen.

Uit talloze studies die de afgelopen jaren zijn verschenen blijkt dat de Aarde misschien minder is opgewarmd, maar dat een groot deel van die watje is opgeslagen in diepe oceaanlagen. Over een aantal jaar zou dit cyclisch proces omkeren en zal de Aarde weer extra opwarmen, is het idee.

Klimaatsceptici zijn het hier niet mee eens. Zo zegt Marcel Crok dat als natuurlijke cyclische processen de opwarming kunnen dempen, dan hebben ze haar in het verleden ook versterkt. In dat geval zou het kunnen betekenen dat de opwarmende werking van broeikasgassen minder is dan waarmee nu wordt gerekend in de modellen. “Dat zou goed nieuws zijn. Als ik gelijk krijg, hebben we ook meer tijd om maatregelen te nemen”, aldus Crok.

Trouw: Aarde warmt minder snel op dan gedacht

cc-foto: Calgary Reviews

Geef een reactie

Laatste reacties (84)