Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aarde warmt slechts tijdelijk minder op

  •  
29-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
globalwarming300.jpg
'Variaties in opwarming zijn er nu eenmaal, maar de trend is echt omhoog'
Al zo’n tien jaar warmt de aarde nauwelijks meer op. Hoera, roepen klimaatverandering sceptici. Het is hét bewijs dat Global Warming schromelijk wordt overdreven. Maar nu blijkt dat de stagnatie slechts van tijdelijke aard is. Onderzoekers schrijven dat donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
RTEmagicC_globalwarming850.jpg
De huidige opwarmingsdip is volgens de modelberekeningen van de wetenschappers een ‘natuurlijke hapering in het klimaatsysteem’, zo schrijft de Volkskrant, veroorzaakt door trage periodieke temperatuurschommelingen in de Stille Oceaan. Yu Kosaka en Shang-Ping Xie van het Scripps-instituut in Sand Diego menen dan ook dat er geen reden is om aan te nemen dat de opwarming van de aarde tot staan is gekomen.
De Volkskrant legt de studie uit:
In de nieuwe studie is aangenomen dat de tijdelijke afkoeling van de oceaan (de Pacific, red) in de jaren vóór 2012 past in een patroon. Met dat patroon is vervolgens in modellen teruggerekend hoe dat het opwarmende klimaat sinds 1950 moet hebben beïnvloed. De overeenkomst met de metingen is treffend, zegt klimaatwetenschapper Wilco Hazeleger van het KNMI in De Bilt.
Volgens Hazeleger laat de studie ook zien dat de snelle opwarming vanaf de jaren zeventig niet alleen aan de uitstoot van CO2 kan worden toegeschreven.
cc-foto: Nathan Rupert

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.