Laatste update 23 april 2017, 15:27
11

Aart Staartjes bang dat Sesamstraat van de buis wordt gehaald

In een interview met de Volkskrant uit Aart Staartjes zorgen over de toekomst van Sesamstraat. Volgens Staartjes, die tussen 1984 en 2009 meneer Aart speelde in het kinderprogramma, wil de NTR Sesamstraat binnen anderhalf jaar vervangen. De publieke omroep moet namelijk de licentiehouders van de Amerikaanse variant veel geld betalen om het programma uit te mogen zenden en ‘dat wordt allemaal veel te duur’ volgens Staartjes.

De netmanager en de baas van de NTR, die Römer, vinden het niet meer van deze tijd. Iets hoeft niet waar te zijn, dat weten we van Erdogan en Trump, maar als je het maar vaak genoeg roept, gaan mensen het vanzelf geloven. Sesamstraat is geweest; de bazen willen makkelijk en goedkoop succes. Ik vind het akelig.

Sesamstraat wordt al sinds januari van 2016 niet meer op zijn reguliere tijd uitgezonden, maar verspreid via een digitaal themakanaal, met herhalingen in de ochtenden en middagen. Het aantal kijkers is sindsdien fors gedaald, van meer dan 120.00 kijkers naar enkele tienduizenden. Het voornemen om het tijdstip van de uitzending te wijzigen leidde in 2009 tot veel ophef. Een petitie om de uitzending ’s avonds aan te houden werd door meer dan 200.000 mensen ondertekend. Maar het mocht niet baten.

‘In de zakenwereld heet zoiets een sterfhuisconstructie’, zegt Staartjes in het interview in de Volkskrant. Het argument dat kinderen nu veel liever naar Sesamstraat zouden willen kijken op hun iPad vindt hij ‘gezeur’. ‘Heeft ieder kind een eigen iPad? Kan een 3-jarige zelf naar Uitzendinggemist? Dat doen ze, zeggen de bestuurders, kinderen kijken on demand. Ik vind: naar Sesamstraat kijk je samen met je ouders, om halfzeven.’

De NTR heeft via een woordvoerder gereageerd op het interview met Staartjes. Volgens hem wordt het programma niet vervangen, maar kan het nieuw ontwikkelde kinderprogramma naast Sesamstraat bestaan. Volgens de woordvoerder is de licentie van Sesamstraat eind 2016 nog met twee jaar verlengd. Tot en met 2018 zijn we dus in ieder geval van Pino, Tommie en Ieniemienie verzekerd.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)