Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aartsbisschop die misbruik kinderen verhulde tot 12 maanden veroordeeld

  •  
03-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
14245843510_00c20d9c2b_o

© cc-foto: Michael Coghlan https://flic.kr/p/nGREXy

Mgr Philip Wilson, de 67-jarige aartsbisschop van Adelaide in Australië, is tot een jaar detentie veroordeeld omdat hij het seksueel misbruik van een tienerjongen door een priester heeft verzwegen. De toen 15-jarige jongen meldde in 1975 aan Wilson dat hij misbruik werd maar met die aanklacht werd niets gedaan omdat de geestelijke de kerk wilde beschermen. De aartsbisschop wordt veroordeeld voor het feit dat hij ook bleef zwijgen toen het justitieel onderzoek naar de priester in 2004 werd geopend.
De dader werd in 2004 alsnog veroordeeld voor het misbruik en voor acht andere zedenzaken. Hij kreeg acht jaar cel. Een van de latere slachtoffers stelde dat zijn misbruik in de jaren tachtig voorkomen had kunnen worden als Wilson in de jaren ’70 had opgetreden. Een ander slachtoffer lichtte op 11-jarige leeftijd Wilson in tijdens de biecht over wat de priester hem aandeed. De aartsbisschop beschuldigde het kind daarop van het vertellen van leugens.
Wilson is de hoogste geestelijke die veroordeeld is sinds de golf aan onthullingen over de praktijken van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Het is nog niet duidelijk of de kerkleider, die aan een vroeg stadium van Alzheimer lijdt, daadwerkelijk de cel in moet. Mogelijk krijgt hij slechts huisarrest. Wilson heeft zijn taken neergelegd maar nog geen ontslag genomen. Alleen de paus kan hem ontslaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.