35

Van Aartsen wil dat politie stopt met omstreden nekklem

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft aan de politie gevraagd om een nekklem op hem toe te passen om te snappen wat dat zware middel betekent. Dat vertelde hij in een afscheidsinterview bij Omroep West. Hij benadrukt dat het middel bij hem werd toegepast door een zeer goed getrainde agent onder ideale omstandigheden.

Daarvoor kwam er een heel goed getrainde agent naar zijn werkkamer in het Haagse stadhuis. Die agent paste het middel maar voor een deel toe, omdat er uiteindelijk een slagader in de nek wordt dichtgedrukt en iemand vervolgens buiten bewustzijn kan raken. Zo ver is de proef niet gegaan. Toch leidde het bij Van Aartsen tot de conclusie dat het middel beter niet meer kan worden ingezet door de politie.

“Ik vind zelf dat die nekklem afgeschaft kan worden”, zegt Van Aartsen. De beslissing daarover is echter in handen van de minister van Justitie en die heeft besloten het dwangmiddel te handhaven vanwege uitzonderlijke situaties waarbij er geen ander middel beschikbaar is. Het gebruik van de nekklem leidde in 2015 tot de dood van de Arubaanse toerist Mitch Henriquez. Die werd gearresteerd omdat de politie onterecht meende dat hij gewapend was.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (35)