5

Abbas haalt druk van vredesonderhandelingen

Bouwstop Westelijke Jordaanoever lijkt geen harde onderhandelingseis meer

Als Israël de bouwstop op de Westelijke Jordaanoever zondagavond niet verlengt, trekt de Palestijnse leider Mahmoud Abbas zich niet direct terug uit de vredesonderhandelingen. In de Arabische krant Al-Hayat zegt Abbas eerst in overleg te gaan met de Palestijnse instellingen en de Arabische Liga, wanneer Israël besluit door te gaan met het bouwen van de illegale Joodse nederzettingen.

Abbas was eerder zeer stellig over de bouwstop. In het begin dreigde hij direct uit de vredesonderhandelingen te stappen als premier Benjamin Netanyahu van Israël geen garantie kon geven voor het verlengen van de bouwstop. Afgelopen zaterdag herhaalde Abbas nog dat Israël moet kiezen tussen vrede of de illegale uitbreiding van Joodse nederzettingen op Westelijke Jordaanoever.

In Revava, het noorden van de Westelijke Jordaanoever werden zondag al cementwagens gesignaleerd waardoor het er naar uitzag dat de bouwactiviteiten hervat zullen worden. Nethanyahu vroeg daarop de Joodse kolonisten in het gebied om ‘terughoudendheid’ zolang de vredesonderhandelingen voortduren. Dat meldt de Volkskrant. De bouwstop loopt zondagavond in principe af na een periode van tien maanden.

De vredesonderhandelingen worden zondagavond in Parijs voortgezet onder leiding van de Franse president Nicolas Sarkozy. Abbas lijkt zich al de concentreren op het einde van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, terwijl hem nog een tweede zware beproeving staat te wachten. De binnenlandse rivalen, de Islamitische Hamas groep die in de Gazastrook regeert, verzet zich tegen de erkenning van Israël. De druk van de Hamas op Abbas om zich terug te trekken uit de onderhandelingen, wordt steeds groter, aldus France24.
Update 23:00
Zondagavond heeft op de Westelijke Jordaanoever een geweldsincident plaatsgevonden, net enkele uren voor het aflopen van de bouwstop. Gewapende Palestijnen beschoten een Israëlisch voortuig waarbij de automobiliste licht gewond raakte, dat meldt Trouw.

Trouw: Onrust op Westoever neemt toe
France24: Abbas’ delicate Mideast balancing act
Volkskrant: Abbas: geen onmiddellijke stop vredesoverleg

cc-foto: intern in Israel

Geef een reactie

Laatste reacties (5)