177

Abbas: Israël is een racistische en criminele staat

In zijn speech laat de Palestijnse leider duidelijk weten dat het roer om moet in de vredesbesprekingen met de Israëliërs

Mahmoud Abbas, leider van de nieuwe Palestijnse eenheidsregering, heeft hard uitgehaald naar Tel Aviv. Volgens hem staat onomstotelijk vast dat de Israëlische regering zich van foute motieven bedient en dat de Palestijnen geschoffeerd worden.

Afgelopen donderdag bereikten Hamas en Fatah een overeenkomst om gezamenlijk een eenheidsregering te vormen; een unicum voor het verscheurde bewind van de Westbank en de Gazastrook.  De Palestijnse Autoriteit (P.A.) zal de Rafah-grens vlakbij Egypte besturen, en er is een overeenkomst gesloten over de salarissen van Hamas-ambtenaren. Ook is er een afspraak over de rol van de Palestijnse Autoriteit in Gaza.

In aanloop naar een strijd voor een levensvatbare toekomst voor zijn volk, sprak Mahmoud Abbas vrijdag de Verenigde Naties toe in New York. Hij haalde in felle bewoordingen uit naar Israël en legde de onmacht die hij als leider van de Palestijnen ervaart bloot. Volgens hem kent Israël een crimineel en racistisch regime. Na zijn toespraak ontving de leider van de Palestijnen een groots applaus. Volgens critici is het de sterkste toespraak van de Palestijn tot nu toe.

Zoals gebruikelijk heeft de Israëlische regering gefaald in de test der vrede. Israël weigert de bezetting van Palestina, welke al sinds 1967 voortduurt, te beëindigen. De Israëlische regering wil Palestijnse ghetto’s creëren.”

Volgens Abbas is Israël er alles aan gelegen om het conflict tussen beide volkeren te framen als een religieuze strijd. Abbas, die zelf een handtekening onder het Oslo-vredesakkoord plaatste, zegt dat gezien de ervaringen met de Israëliërs de huidige manier van onderhandelen niet werkt.

Israël heeft bevestigd gedurende de onderhandelingen met de Palestijnen dat het inzet om er een strijd van religieuze aard van te maken. Gedurende de afgelopen jaren heeft Israël geprobeerd om de Palestijnse Autoriteit onder haar bewind te krijgen.”

De Palestijnen benadrukken vrede te willen met een vruchtbaar toekomstbeeld.

We willen een onafhankelijke staat in vrede met onze buren. En waar we vanaf hier heen moeten? Terug naar het reguliere patroon van inspanningen die allemaal gefaald hebben, en op zijn minst naïef te noemen zijn? In elk geval kunnen we ze allemaal ironisch noemen.

De Palestijnen maken helder aan de VN-lidstaten dat het vaste verloop van onderhandelingen geen enkele soelaas boden voor de partijen.

Het is in geen geval langer acceptabel of mogelijk om door te gaan met de cirkel van onderhandelingen die allen gefaald hebben in het adresseren van de fundamentele vragen. Er is geen waarde als Israël haar bezetting van Jeruzalem, dat ze sinds 1967 heeft afgenomen van Palestina, niet beëindigt.

Abbas spreekt ook zijn streven uit om een omgeving te hebben waar iedereen vrij kan zijn ongeacht religie.

Israël is een criminele en racistische staat. (..) Het is hoog tijd om de nederzettingenpolitiek te beëindigen. Wij ondergaan terrorisme onder de Israëlische veiligheidscondities. De mensen van Palestina zoeken onmiddellijke internationale bescherming.  Meer dan welk volk dan ook zoeken wij via deze internationale organisatie bescherming. De kinderen van Palestina zijn het waard om hun dromen gewaarborgd te zien, en dat deze niet vernietigd worden zoals constant het geval is. Het is tijd dat dit zich voortzettende tragische hoofdstuk wordt afgesloten.

CC-Foto: Flickr United Nations

Geef een reactie

Laatste reacties (177)