Laatste update 18:41
82

Abdelkader Benali uit jury Inkspotprijs gezet na kritiek op NRC-cartoonist

Schermafbeelding 2016-08-09 om 18.35.40
Schrijver Abdelkader Benali is uit de jury van de Inkspotprijs gezet. Reden hiervoor is zijn kritiek op een cartoon van Ruben Oppenheimer. NRC publiceerde onlangs een cartoon van Oppenheimer bij een opinieartikel van Dyab Abou Jahjah. De activist/ publicist bedankt in zijn artikel Nederland voor de ruimte die hij in Zomergasten heeft gekregen. Over zichzelf spreekt hij als ‘de grote boze wolf’, in de begeleidende cartoon wordt hij afgebeeld als grote boze wolf met het opengesneden lijk van één van de drie biggetjes op zijn rug. De cartoon werd, na kritiek van lezers, uiteindelijk offline gehaald. Net als vele anderen vond ook Benali de cartoon walgelijk. “Die cartoonist zou in de Nazi-tijd zich werkelijk hebben uitgeleefd”, twitterde hij. Stichting Pers & Prent, die de jaarlijkse prijs voor beste politieke tekening van het jaar organiseert, laat dinsdag op de website weten dat Benali niet langer onderdeel uitmaakt van de jury.  De stichting schrijft:

Pers & Prent acht dit oneerlijk en onwenselijk. Een jurylid moet te allen tijde proberen objectief en neutraal te blijven jegens deelnemers (in dit geval de veertig deelnemende cartoonisten) en voorkomen dat eventuele persoonlijke voorkeuren of juist negatieve gevoelens naar buiten toe kenbaar worden gemaakt. Nu daar in dit geval geen sprake meer van is kan Benali niet meer geloofwaardig optreden als objectief en neutraal jurylid.

Op het moment van twitteren wist Benali overigens niet dat Oppenheimer tot de genomineerden hoort.

Tegenover de redactie van Joop reageert Benali:

In dit geval moet zo’n jury natuurlijk de schijn van onpartijdigheid hebben, die objectiviteit waar we jury’s zo om roemen, en die heb ik natuurlijk niet meer nadat ik me stevig had uitgelaten over een naar later bleek deelnemende cartoonist […] Dus ik had gewoon mijn waffel moeten houden. Ik keek echt uit naar juryoverleg, was een leuke groep.

De cartoon van Oppenheimer vindt Benali nog steeds smakeloos, maar Benali benadrukt dat het lullig zou zijn als hij dan een paar dagen later cartoons van hem moet beoordelen. “Dat maakt het verschil.”

cc-foto: Mark Deckers

Geef een reactie

Laatste reacties (82)