69

ABN Amro en Shell vluchten naar belastingparadijzen

Ook Nederlandse bedrijven ontlopen belasting met in totaal 239 brievenbusfirma's ... De Volkskrant: Shell en ABN Amro hebben veruit de meeste postbusfirma's ...

Ook grote Nederlandse multinationals maken veelvuldig gebruik van brievenbusfirma’s in belastingparadijzen als Bermuda, de Bahama’s en de Kaaimaneilanden. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. Oliemaatschappij Shell en staatsbank ABN Amro hebben veruit de meeste postbusfirma’s.

De Volkskrant deed onderzoek naar de dochterbedrijven van 26 grote Nederlandse multinationals op Bermuda, de Kaaimaneilanden, de Bahama’s, Bahrein, de Malediven, de Britse Maagdeneilanden en de drie Britse Kanaaleilanden. Bedrijven betalen in deze negen landen nul procent belasting over hun wint. Nederlandse multinationals hebben in totaal 239 brievenbusfirma’s.

De krant concludeert:

Bermuda is met 81 dochters de populairste fiscale vluchthaven, op de voet gevolgd door de Kaaimaneilanden (66 dochters) en het Britse Kanaaleiland Jersey (37) . Het grootste Nederlandse bedrijf, Shell, heeft in zes belastingvrije landen in totaal 85 dochterbedrijven. ABN Amro zit met 54 dochters in vijf landen en oliehandelaar Vitol heeft 17 bedrijven in eveneens vijf landen.

Een aantal bedrijven is ook daadwerkelijk actief op deze eilanden. Zo heeft Heineken een brouwerij op de Bahama’s en onderhoudt Boskalis daar de haven. Akzo Nobel, Philips en Unilever laten weten dat ze juist bezig zijn om hun holdings in belastingparadijzen te liquideren.

Niet alle ondernemingen waren even vrij met informatie over hun activiteiten. Oliebedrijf Vitol en bodemonderzoeker Fugro gaven de Volkskrant helemaal geen antwoord. Ook Shell wilde geen details vrijgeven over haar belastingroutes. Het bedrijf kaartte aan dat het desgevraagd alle informatie wil verstrekken aan de belastingautoriteiten van de betreffende landen. Ook benadrukt het dat de Kaaimaneilanden en Bermuda volgens een – weliswaar omstreden – richtlijn van de OESO geen belastingparadijzen zijn.

Tegenlicht zond afgelopen maandag de documentaire ‘De tax free tour’ uit. Wat ooit begon als een manier om het betalen van dubbele belasting te voorkomen, want tweemaal dezelfde belasting betalen in twee verschillende landen is wat veel van het goede, is inmiddels uitgegroeid tot een vernuftige industrie om winstbelasting en andere verplichte afdrachten zo laag mogelijk te krijgen. Zo ontstond de zogenoemde “offshore-economie”; een parallel universum waarin omvangrijke kapitaalstromen met de snelheid van het licht de wereld overgaan.

PvdA-leider Diederik Samsom kondigde in het programma College Tour aan een einde te willen maken aan brievenbusfirma’s in Nederland. Samsom zei:

Ik vind het een slecht idee dat we te weinig belasting heffen op bedrijven die hier niets doen. Stap voor stap gaan we deze misstand aanpakken”, zegt hij in het tv-programma dat morgen wordt uitgezonden.”

Of hij ook wat wil doen aan Nederlandse bedrijven die elders brievenbusfirma’s opzetten, is niet duidelijk.

Eerder verscheen op Joop: Samsom belooft einde brievenbusfirma’s, Belasting betalen? Welnee!

De Volkskrant: Shell en ABN Amro hebben meeste postbusfirma’s in belastingvrije landen

Geef een reactie

Laatste reacties (69)