Laatste update 17:42
19

Abortusban: Poolse vrouwen dwingen regering op de knieën

De indrukwekkende massaprotesten van Poolse vrouwen tegen de voorgenomen plannen van de conservatieve PiS-regering om abortus onder alle omstandigheden te verbieden lijken hun doel te hebben bereikt. Jarosław Gowin, minister van Wetenschap en Hoger Onderwijs, zei vandaag dat de protesten ‘ons aan het denken hebben gezet en een lesje in nederigheid hebben geleerd’. De regering zal voorlopig geen procedure in gang zetten om een totale abortusban in de wet te verankeren.

Polen heeft nu al zeer strenge abortuswetgeving, waarbij de procedure alleen is toegestaan in gevallen van verkrachting, incest, ernstige aandoeningen bij het ongeboren kind of wanneer het leven van de moeder in gevaar is. Toch weigeren sommige artsen ook onder die omstandigheden om de ingreep uit te voeren uit (veelal religieus gemotiveerd) gewetensbezwaar. Poolse vrouwen die een abortus nodig hebben zien zich in de praktijk daarom vaak gedwongen om uit te wijken naar buurlanden als Duitsland, of om online abortuspillen te bestellen.

De abortusban was een paradepaardje van oud-premier en partijleider Jaroslaw Kaczynski, wiens extreem conservatieve PiS-partij een absolute meerderheid heeft in het Poolse parlement. De partij zag zich daarin gesteund door de katholieke kerk, waarmee het een politiek verbond gesloten heeft.

Poolse vrouwen demonstreerden al weken tegen de plannen, maar het massaprotest van afgelopen maandag, waarbij vele duizenden vrouwen zich in het zwart hulden, werk of studie staakten en massaal de straat op gingen, kon de regering niet langer negeren.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)