81

Abortusboot verlaat Marokko na ‘geslaagde actie’

UPDATE Boot van vrouwenrechtenorganisatie Women on Waves was al enige dagen in haven Marina Smir 

De abortusboot van de Nederlandse actiegroep Women on Waves heeft de territoriale wateren van Marokko weer verlaten, zo meldt onder andere de Volkskrant vrijdag. Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte dit bekend. De marine begeleidde het schip uit de haven van Smir.


Update vrijdag 09.00
De abortusboot blijkt al dagen geleden als plezierjacht de haven van Smir binnen te zijn gevaren; al voor de aankondiging dat Women on Waves met het schip naar Marokko zou komen. De activisten van Women on Waves bereikten de haven donderdag te voet, waarna banners op het zeiljacht werden gehesen.

Daarmee was de actie, ondanks alle tegenwerking, toch een succes volgens de actiegroep. “Het doel was het opstarten van een discussie, de boot is maar bijzaak. We wilden het gezondheidsprobleem aan de kaak stellen, en de Marokkaanse kranten beginnen daar nu over te schrijven”, zei Gunilla Kleiverda van Women on Waves.

Volkskrant

Eerder
De abortusboot van Women on Waves kon niet aanmeren in de haven van de Marokkaanse stad Smir, omdat een marineschip de toegang blokkeert, zo meldde de Volkskrant eerder. De oprichter van de Nederlandse vrouwenorganisatie Rebecca Gomperts liet dit donderdag weten. ‘We bedenken nu alternatieven voor onze plannen.”

De Marokkaanse autoriteiten gaven woensdag al aan dat het schip mogelijk tegen zou worden gehouden, schrijft de Volkskrant. Gomperts noemt de maatregelen die Marokko neemt disproportioneel. Door een oorlogsboot in te zetten maken de Marokkaanse autoriteiten volgens haar meer discussie los dan wanneer ze simpelweg toestemming zouden geven om aan te meren. “En dat is juist ons doel. Dat er discussie ontstaat en dat het probleem van de onveilige abortus onder de aandacht komt.”

De activiste benadrukt dat de organisatie geen illegale plannen heeft of had.

Wat we altijd doen is aanmeren, vrouwen aan boord nemen en vervolgens naar internationale wateren varen om daar op een volgens de Nederlandse wet legale wijze abortussen uitvoeren.

Op haar website heeft Women on Waves het nummer voor een hotline voor vrouwen gezet. Ook wordt uitgelegd hoe met in Marokko verkrijgbare medicijnen tot negen weken in de zwangerschap een abortus kan worden opgewekt.

De abortusboot is naar Marokko gevaren op uitnodiging van de Mouvement Alternatif pour les Libertés Individuelles (MALI), die legalisering van abortus nastreeft. In Marokko is abortus illegaal, maar toch zouden er dagelijks zes- tot achthonderd zwangerschappen worden afgebroken. Dat zou vaak onveilig gebeuren, waardoor vooral armere vrouwen sterven.

Volkskrant: Oorlogsschip blokkeert haven voor abortusboot

Lees ook het opiniestuk van Bart Schut: Voor Marokkaanse vrouwen is de breinaald goed genoeg

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (81)