Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aboutaleb: COA had eerder aan de bel moeten trekken over misbruik

  •  
14-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aboutaleb
Burgermeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is niet blij met hoe het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) met de informatie dat er mogelijk meisjes zijn misbruikt tijdens bezoek aan de Eritrees Orthodoxe kerk in Rotterdam. Volgens Aboutaleb had het COA eerder aan de bel moeten trekken bij de politie in Rotterdam. Maandag werd bekend dat minderjarige asielzoekers wordt afgeraden om kerkdiensten van de Eritrees-orthodoxe kerk in Rotterdam bij te wonen, nadat een groot aantal Eritrese meisjes van onder de 18 zwanger bleek te zijn. Een woordvoerder van het COA zegt dat het vermoeden bestaat dat niet alle meisjes met seksueel contact hebben ingestemd:
"We hebben aanwijzingen gekregen van personeel, Vluchtelingenwerk en voogdij-instelling Nidos die wijzen op mogelijke misstanden in de gemeenschap rond de kerk. Alleenstaande minderjarige vreemdelingen zijn erg kwetsbaar. Wij hebben dit meteen gemeld bij onder meer de politie en het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel."
Burgemeester Aboutaleb werd afgelopen dinsdag geïnformeerd door de veiligheidsdriehoek. Het COA deed enkele weken geleden al melding van de vermeende misstanden bij de politie Noord-Nederland, die de informatie vervolgens – na verder onderzoek – doorgaven aan de politie in Rotterdam. Volgens Aboutaleb had het COA er echter ‘beter aan gedaan dit ook meteen te melden bij de politie in Rotterdam’.
De burgemeester heeft inmiddels ook met het bestuur van de kerk gesproken, maar kan nog weinig zeggen over het onderzoek:
"Deze zaak vraagt om uitputtend en zorgvuldig onderzoek, nu is er nog geen conclusie mogelijk. Het zijn flarden informatie die tot ons komen. Als er maatregelen rondom de kerk genomen moeten worden, dan zal ik dat niet nalaten. Daar is nu geen reden toe. Zij willen ook dat dit goed onderzocht wordt."
Cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

asielzoekers, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.