63

‘Aboutaleb, ga niet naar islamitische staat!’

Rotterdamse burgemeester deze week op zakenreis naar Saoedi-Arabië, tot grote ontsteltenis van de SP

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vertrekt donderdag voor een vierdaags werkbezoek naar Saoedi-Arabië. Tot groot ongenoegen van de SP. SP-raadslid Leo de Klein wijst Aboutaleb erop dat Saoedi-Arabië de terroristische organisatie IS op huichelachtige wijze financiert. Juist als boegbeeld van het verzet tegen IS, zou Aboutaleb daarom niet naar Saoedi-Arabië moeten afreizen.

De Rotterdamse burgemeester gaat er toch heen. Het land is namelijk de thuishaven van petrochemieconcer Sabic en staatsoliemaatschappij Saudi Aramco. Beide bedrijven zijn ook actief in Rotterdam. Verder zal Aboutaleb een bezoek brengen aan studenten van de King Saud University en zal hij met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven spreken. In Ad Dammam staat een afspraak met de havenautoriteiten gepland.

In een persbericht van de Rotterdamse gemeente staat onomwonden het motief van de reis: geld.

De traditionele olie- en gassector evenals de petrochemie zijn van groot belang voor de (Rotterdamse) economie.

“Een staat waarvan iedereen weet dat vanwaaruit de financiering van die terroristen komt”, zegt De Klein:

De Saoedi’s leggen hen geen strobreed in de weg voor hun burgers en de oliedollars om dat naar de terroristen te sluizen [sic].

De Klein heeft nu een spoeddebat aangevraagd om de overwegingen te achterhalen van het College om de burgemeester die kant op te sturen. De SP’er wijst overigens op het persbericht waaruit duidelijk wordt dat het louter economische motieven zijn. De Klein sluit zich daarom aan bij D66-leider Alexander Pechtold die afgelopen zondag in het televisieprogramma Buitenhof zei dat er al een Islamitische Staat bestaat: Saoedi-Arabië.

Ook partijgenoot Peter van Heemst heeft zo zijn vraagtekens bij de reis van Aboutaleb:

Palestijnse dichter ter dood veroordeeld
Ashram Fayadh, de Palestijnse dichter en kunstenaar is afgelopen week in Saoedi-Arabië ter dood veroordeeld. Officieel omdat hij de islam zou zijn afgevallen. Volgens vrienden van de dichter zou hij in werkelijkheid worden gestraft omdat hij een video heeft gepost waarop te zien is hoe de religieuze politie een man publiekelijk geselt. Fayadh is een vooraanstaand lid van de hedendaagse kunstscène in Saoedi-Arabië en andere delen van de wereld. Zo was hij curator van exposities in Jeddah en de biënnale van Venetië.

Afgelopen zomer toonde de Rotterdamse burgemeester zich in het televisieprogramma Zomergasten een groot liefhebber van poëzie.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (63)