Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aboutaleb herhaalt oproep aan moslims: Neem afstand van IS

  •  
04-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
aboutaleb300.jpg
Man heeft inmiddels paspoort ingeleverd bij het gemeentehuis ... Neemt meningsverschil met Opstelten voor lief ... Aboutaleb lijkt strijdbaarder dan ooit
Een persoon heeft bij de gemeente Rotterdam vrijwillig zijn Nederlandse paspoort ingeleverd nadat burgemeester Ahmed Aboutaleb een oproep deed aan IS-supporters om afstand te doen van hun Nederlandse identiteitspapieren aangezien het toch ‘landverraders’ zijn. Toch denkt hij dat de kans aanwezig is dat er andere motieven spelen bij de Rotterdammer. Daarom vindt er aanvullend onderzoek naar de daad plaats. Dat zei de burgervader vrijdag bij Pauw.
RTEmagicC_aboutalebopstelten.jpg
Ik vind dat je van sommige mensen het paspoort moet innemen om ze tegen zichzelf beschermen. Zeker minderjarigen. Die gewoon niet weten wat ze aan het beslissen zijn. Die verdienen in een rechtstaat bescherming. Maar als een volwassen persoon zegt: ‘Deze cultuur is niet de mijne, deze rechtstaat is niet de mijne en ik wil hier niet leven.’ Ik zou wel gek zijn om tegen zo’n persoon te zeggen blijf hier bij ons. Pak je biezen en ga weg. Misschien is Soedan of Somalië een betere plek. (..) Maar dan hoor je dus niet bij ons, als je niet wilt aanvaarden dat we een rechtstaat hebben met waarden die we hoog willen houden, lig je buiten de cirkel. Dat is een rechtlijnige redenering en geen speld tussen te krijgen.
Op de kritische opmerking van Jeroen Pauw dat Aboutaleb en Wilders dezelfde woorden lijken te bezigen, en dat de minister van Justitie, Ivo Opstelten, als beleid heeft om het vertrek van deze mannen en vrouwen juist tegen te houden door de paspoorten in te nemen, reageert Aboutaleb met:
Als dat inhoudt dat de minister en ik het niet met elkaar eens zijn dan is dat zo.
Van de kritiek van Farid Azarkan, woordvoerder Samenwerkingsverband Marokkanen Nederland dat Aboutaleb onjuist bezig is, is Aboutaleb zichtbaar niet onder de indruk. Azarkan omschrijft hij als de man met de filosofische benadering terwijl hijzelf praktisch is. Het SMN is de overlegpartner van de Nederlandse regering in het kader van de Wet Overleg Minderhedenbeleid (WOM)
Azarkan sluit zijn ogen. (..) Deze islamitische samenleving heeft het medicijn in handen om rust en stabiliteit te creëren. Het onthouden van dat medicijn aan de samenleving is een hele slechte daad.
Aboutaleb zou het mooi vinden als islamitische Nederlanders een tweet zouden publiceren met ‘Not in my name’, naar het voorbeeld van acties in Groot-Brittannië.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.