107

Aboutaleb: ‘Hier zit een woedende moslim’

Rotterdamse burgemeester uit felle kritiek op aanslag op journalisten Charlie Hebdo

“Als je het niet ziet zitten dat humoristen een krantje maken, ja… mag ik het zo zeggen: rot toch op!”, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb tegen Nederlanders die sympathiseren met de daders van de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo, waarbij in Parijs op woensdag 12 mensen om het leven kwamen. Hij noemde de actie een “onbeschrijfelijke vorm van barbarij, van achterlijkheid”. De daders zeiden wraak te nemen op de journalisten vanwege spotprenten over de profeet Mohammed.


In een interview met Nieuwsuur zegt Aboutaleb tegen mensen in Nederland die begrip opbrengen voor de aanslag:

In hemelsnaam, pak je koffer en vertrek. Er is misschien een plek in de wereld waar je tot je recht kunt komen. Ga niet onschuldige journalisten ombrengen, dat is zo verachtelijk. Verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden.

De aanslag heeft hem diep geraakt, liet de burgemeester weten:

Hier zit de burgemeester van Rotterdam, maar ook een woedende moslim. Dit grijpt me heel diep, tot in mijn ziel. Ik voel het in heel mijn lichaam. Het is erg belangrijk dat moslims hier massaal afstand van nemen.

Demonstraties

Aboutaleb biedt zin inwoners net als de burgemeesters van Amsterdam en Haarlem de mogelijkheid om steun te betuigen aan de slachtoffers, en wel donderdag om 18.00 uur. Dit is gelijktijdig met de stille tocht die donderdag in Parijs wordt gehouden. 

Op woensdagavond werd al op verschillende plekken spontaan gedemonstreerd, waaronder op de Dam in Amsterdam en in Parijs, waar de aanslag werd gepleegd.

Geef een reactie

Laatste reacties (107)