Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aboutaleb niet onder indruk van dreigement Haagse imam

  •  
26-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
30858167036_59323eef72_k
De omstreden Haagse imam Fawaz Jneid heeft zich in een preek tegen de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb gekeerd. In een op Facebook geplaatste video zou Jneid Aboutaleb ‘een afvallige moslim’ en ‘een vijand van de islam’ hebben genoemd, zo beweert De Telegraaf. Aboutaleb heeft laten weten dat hij bekend is met de uitspraken. Jneid zelf zegt dat hij de uitspraken nooit gedaan heeft.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof zegt ook bekend te zijn met de preek, door Jneid in het Arabisch uitgesproken. De uitspraken die de imam in de video deed zijn volgens Schoof de aanleiding voor een gebiedsverbod dat voor Jneid geldt, namelijk in de Haagse wijken Transvaal en Schilderswijk. ‘Hij verkondigt een intolerante boodschap. Daarmee draagt hij bij aan het radicaliseringsproces in de richting van jihadisme.’
Burgemeester Aboutaleb kent de uitspraken ook, maar laten weten niet onder de indruk te zijn. ‘Wat ik hoop en verwacht is dat de imam tot inkeer komt en zich gaat bezighouden met het verbinden van mensen. Wat hij nu doet kan gevaarlijk zijn, daarom moet hij nadenken waar hij mee bezig is,’ zegt Aboutaleb. De burgemeester doet verder geen uitspraken over zijn veiligheidssituatie, maar: ‘Ik heb met mijn situatie in het openbare ambt de afgelopen 13 jaar leren leven. Ik slaap hier geen nacht minder om.’
Jneid zelf heeft ondertussen afstand genomen van de beweringen en zegt dat hij de uitspraken nooit gedaan heeft. Op Facebook schrijft hij verbijsterd te zijn over de berichtgeving de media: ‘Ik heb Aboutaleb nimmer als afvallige genoemd. Ook heb ik nooit een oproep gedaan tot geweld jegens hem. Geweld gericht tegen wie dan ook keur ik af.’ Ook schrijft Jneid dat hij een advocaat in de arm heeft genomen en juridische stappen overweegt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.