43

Aboutaleb: Niemand slaapt bij ons op straat

"Ik moet er niet aan denken dat er iemand in mijn gemeente onder een brug dood vriest. Ik neem dat niet voor mijn rekening"

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft gezegd dat er in zijn stad niets zal veranderen aan de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. “Bed, bad en brood kennen wel al jaren in Rotterdam. We noemen het alleen anders. Wij noemen dat: bij ons slaapt niemand op straat.”

Dat zei hij in het radioprogramma Rijnmond Nu. Aboutaleb zei dat hij de crisis in het kabinet over dit onderwerp niet heeft zien aankomen:

Waar ze feitelijk over spreken in Den Haag, is het opschrijven van de praktijk die we in de gemeenten al doen. En ik kan het niet beter dan mijn collega Jozias van Aartsen van Den Haag zeggen: wat ze in Den Haag ook regelen, in de steden blijft deze vorm van opvang gebeuren. Wij zeggen niet tegen het kabinet: zet die mensen niet uit. Als ze uitgeprocedeerd zijn dan is het aan het kabinet om ze te begeleiden naar het land waar ze vandaan komen. Wij willen alleen niet dat mensen onder bruggen slapen. Ik moet er niet aan denken dat ik een keer wakker word en dat er iemand in mijn gemeente onder een brug dood is gevroren. Ik neem dat niet voor mijn rekening.

Abooutaleb zegt het vreemd te vinden als het kabinet over deze kwestie zou struikelen, “maar je weet het nooit”.

CC Foto: TEDxRotterdam 

Geef een reactie

Laatste reacties (43)