115

Aboutaleb: Sociale ongelijkheid geen reden voor terrorisme

Rotterdamse burgemeester weerspreekt veel gehoord excuus dat armoede en werkeloosheid voedingsbodem voor terrorisme zouden zijn ... 'Bin Laden was miljardair'

De Rotterdamse burgervader, Ahmed Aboutaleb, zal binnenkort spreken op een vierdaagse terreurtop in Washington. In Rotterdam geeft hij vast een voorproefje van wat we van hem kunnen verwachten. Hij zal er onder meer verkondigen dat het verkleinen van sociale ongelijkheid niet automatisch zal leiden tot minder terroristische aanslagen, zoals vaak wel wordt beweerd.


Na de aanslagen in bijvoorbeeld Parijs werd onder meer gesteld dat moslimextremisten naar wapens grijpen omdat ze geen scholing, werk, of inkomen hebben. Onzin, aldus de Rotterdamse burgemeester. Armoede is volgens hem geen voedingsbodem voor extremisme. Het bewijs vindt de burgervader onder meer in Osama Bin Laden, die miljardair was en de grote sjeiks uit het Midden-Oosten, die miljarden doneren aan IS.

Waar het probleem wel zit? Tussen de oren, aldus Aboutaleb. “Deze mensen breng je niet op andere gedachten door ze een baan aan te bieden […] Zij hebben bedacht dat zij het religieuze recht hebben om andersdenkenden om het leven te brengen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (115)